DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ludovic Orban a plecat să caute voturi în Parlament: apel către grupurile parlamentare

Guvern
guvern turcan orban

PNL solicită grupurilor parlamentare să susțină proiectul de lege privind sistemul contributivității, aflat în dezbatere în Camera Deputaților, pentru că este cea mai corectă formă de calcul a pensiilor, în funcție de cât a contribuit un om, a declarat marți premerul Ludovic Orban.

Citește și: Proiectul PNL pentru interzicerea cumulării pensiei cu salariul, mort în faşă. Nicio şansă la CCR

„Decizia politică a PNL este aceea de a susține calcularea pensiilor pe baza principiului contributivității, cu excepția pensiilor cadrelor militare, care sunt beneficiarii unei pensii de serviciu, pe motivul pe care l-am explicat, că în momentul în care un om îmbracă haina militară este în serviciu patriei toată viața. De altfel asta este sistemul folosit în toate țările NATO, sistemul pensiei de serviciu. Asta este poziția politică a PNL. În cazul magistraților, știți foarte bine că aici s-au blindat după hotărârea CCR. Sigur, trebuie văzut cu mare atenție cadrul constituțional și oricum multe pensii foarte mari sunt pensiile magistraților, magistraților militari care au lucrat în parchetele militare. Trebuie să existe o soluție că să nu mai existe aceste discrepanțe și baza calculului pensiei să stea în principiu contributivității”, a spus premierul.

Orban a precizat că există un proiect de lege care a fost depus la Parlament, aflat în dezbaterea Camerei Deputaților. „Solicităm grupurilor parlamentare să susțină acest proiect de lege, pentru că cea mai dreapta formă de calcul este în funcție de cât contribuie fiecare om de-a lungul vieții, perioadei în care este activ...Cred că este la Camera Deputaților și chiar urmează să între în dezbaterea comisiei de muncă”.

Orban a adăugat că intenția Guvernului este de a nu mai permite ca o persoană care s-a pensionat să poată să cumuleze pensia cu salariul, sau indemnizația, sau altă formă de plata în sistemul public. „Nu interzicem, dar dacă vrea să lucreze în sistemul public, se suspendă plata pensiei. Poate să aleagă între venitul pe care îl încasează din salariu, respectiv venitul pe care îl încasează din pensie. Nu mi se pare normal în condițiile în care, haideți să fim cinstiți, administrația are nevoie de sânge proaspăt, de modern, are nevoie de adaptare la schimbările care se petrec în societate. Și am să va spun, foarte mulți dintre cei care s-au angajat în sectorul public sunt cei care s-au pensionat mai repede, cu diferite legi speciale de pensionare, care sunt activi în momentul în care li s-a dat dreptul să se pensioneze și revin și lucrează în sistemul public”.

Orban a spus că vor fi analizat situațiile speciale, cum este cazul pensiilor profesorilor. „Știți cum este, în momentul în care faci excepții deschizi poarta la solicitări pentru excepții care să fie făcute pentru orice categorie. Ne gândim”, a încheiat Orban.

Premierul Ludovic Orban a vizitat marți proiectul Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), dezvoltat în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, unde a avut și o întâlnire de lucru cu echipa de management a proiectului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.