Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban a semnat, în Portugalia, documentul prin care România ar putea primi bani de la UE: Semnal de ALARMĂ tras de 12 țări

ludovic orban

Premierul Ludovic Orban a reiterat, în intervenţia sa la Summitul Grupului 'Prietenii Coeziunii', sprijinul României pentru atingerea cât mai curând posibil a unui acord politic privind viitorul buget european, care să permită demararea la timp a următoarelor programe şi proiecte cu finanţare europeană.

Prim-ministrul Ludovic Orban a participat, sâmbătă, la Beja, Portugalia, la Summitul Grupului "Prietenii Coeziunii", eveniment găzduit de prim-ministrul Portugaliei, Antonio Costa. La Summit au participat şefi de stat, de guvern şi miniştri din statele membre ale Grupului, precum şi comisarii responsabili pentru buget şi pentru politica de coeziune.

Citește și: Băsescu, în Parlamentul European, despre migranți: ‘Avem obligația să preluăm copii din insulele grecești în toate statele’

În intervenţia pe care a susţinut-o, prim-ministrul României a reliefat importanţa agreării unui buget ambiţios, capabil să ofere Uniunii resursele necesare pentru atingerea obiectivelor reflectate în Agenda Strategică, dar, în acelaşi timp, realist din punct de vedere al necesităţii de a asigura un echilibru între obiectivele de creştere şi convergenţă şi răspunsul la noile provocări la nivel european. Totodată, el a reiterat sprijinul României pentru atingerea cât mai curând posibil a unui acord politic privind viitorul buget european, care să permită demararea la timp a următoarelor programe şi proiecte cu finanţare europeană, se arată într-un comunicat transmis duminică.

Premierul a evocat contribuţia de necontestat a politicii de coeziune şi a politicii agricole comune în procesul de recuperare a decalajelor de dezvoltare şi atingerea unor condiţii echitabile pentru toate statele membre, astfel încât să fie create premisele unei Uniuni mai competitive, ale unei Uniuni care să îşi îndeplinească noile obiective stabilite în domeniul schimbărilor climatice.

Citește și: Cine este deputatul care a renunțat la pensia specială

Orban a făcut referire la necesitatea păstrării politicii de coeziune ca instrument principal de promovare a investiţiilor la nivel european şi care trebuie să beneficieze de o finanţare corespunzătoare.

Pe lângă elementele legate de nivelul alocărilor, acesta a arătat faptul că viitorul acord trebuie să conţină prevederi care să permită un nivel mai ridicat de flexibilitate la nivelul statelor membre în programarea şi implementarea proiectelor.

Citește și: Eugen Teodorovici se gândește să dea în judecată PSD

Premierul a subliniat, în context, faptul că politica de coeziune trebuie să poată oferi un răspuns cât mai eficient nevoilor cu care se confruntă statele membre şi regiunile, iar un nivel sporit de flexibilitate în ceea ce priveşte concentrarea tematică, precum şi stabilirea unor condiţii de implementare mai favorabile ar permite acestora să beneficieze pe deplin de oportunităţile de investiţii în cadrul politicii de coeziune, precizează sursa citată.

Prim-ministrul României a făcut referire, în intervenţia sa, şi la rolul politicii de coeziune în susţinerea obiectivelor vizând tranziţia către obiectivul de asigurare a neutralităţii climatice, evidenţiind, în context, necesitatea ca resursele propuse pentru susţinerea statelor membre în procesul de tranziţie prin intermediul Mecanismului pentru o Tranziţie Echitabilă să fie complementare alocărilor pentru politica de coeziune şi să nu afecteze îndeplinirea obiectivelor de reducere a decalajelor de dezvoltare urmărite prin această politică, menţionează Guvernul.

Citește și: Alertă! WhatApp nu va mai funcționa pe 7,5 milioane de telefoane

Reuniunea din Portugalia a avut ca principal obiectiv coordonarea statelor prietene ale coeziunii în perspectiva etapelor viitoare ale negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2027. Acest demers este cu atât mai relevant în perspectiva reuniunii extraordinare a Consiliului European care se va desfăşura la Bruxelles, la 20 februarie, mai arată sursa citată.

Prin mesajele transmise, statele participante la Summit au reafirmat importanţa şi rolul prioritar pe care politica de coeziune trebuie să îl deţină şi în viitorul Cadru Financiar Multianual, ca politică menită să susţină convergenţa economică şi socială la nivelul întregii Uniuni. Totodată, participanţii la Summit au evidenţiat importanţa unităţii Grupului "Prietenii coeziunii" în vederea materializării acestui obiectiv, în etapa finală a negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual.

Citește și: Băsescu, în Parlamentul European, despre migranți: ‘Avem obligația să preluăm copii din insulele grecești în toate statele’

Statele participante au adoptat o declaraţie politică ce transmite un puternic angajament de susţinere a unui buget ambiţios, capabil să asigure îndeplinirea priorităţilor pe termen lung ale Uniunii şi care să promoveze convergenţa între statele membre, cu menţinerea rolului central al politicii de coeziune.

Totodată, declaraţia subliniază rolul fundamental şi potenţialul de adaptare a politicilor europene tradiţionale, politica de coeziune şi politica agricolă comună, în contextul unor provocări în continuă schimbare, precum schimbările climatice, evoluţiile demografice, orientarea spre inovare, nevoia de creare de locuri de muncă şi de creştere a ocupării.

Citește și: Cine este deputatul care a renunțat la pensia specială

Prin textul Declaraţiei, statele membre semnatare transmit un semnal de alarmă cu privire la propunerile de reducere a nivelului de finanţare alocat politicii de coeziune în viitorul Cadru Financiar Multianual. Totodată, documentul subliniază importanţa unor condiţii de implementare flexibile şi adecvate specificului beneficiarilor, condiţii care contribuie în mod decisiv la creşterea performanţei politicii de coeziune, în special la nivelul regiunilor aflate în circumstanţe dintre cele mai nefavorabile sub aspectul decalajelor de dezvoltare, informează Guvernul în comunicat.

Statele semnatare susţin, totodată, faptul că anvelopa financiară destinată politicii de coeziune în viitorul Cadru Financiar Multianual nu trebuie să fie afectată de soluţiile avansate pentru finanţarea măsurilor vizând atingerea neutralităţii climatice, precum Mecanismul pentru Tranziţie Echitabilă. Declaraţia subliniază, în context, importanţa unui buget ambiţios, echilibrat şi echitabil, care să permită continuarea implementării obiectivelor investiţionale ale Uniunii, se mai arată în comunicat.

Citește și: Eugen Teodorovici se gândește să dea în judecată PSD .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.