Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban acuză o virulentă campanie anti-PNL derulată de USR-PLUS: Lasă urme și avantajează PSD

sah

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, cu trimitere la USR-PLUS, că aceștia consumă foarte multă energie în a se lupta cu liberalii și nu cu PSD și o astfel de conduită nu face altceva decât să fragilizeze o posibilă cooperare ulterioară, pentru că nu poţi să-l ataci permanent pe unul şi după aceea să spui că vrei să te aliezi cu el.

Citește și: Olanda se opune ca România să intre în Schengen, dar cere o 'minizonă Schengen', pentru că tot mai mulți migranți o preferă

AGERPRES: Spre cine înclinaţi pentru un parteneriat la guvernare?

Ludovic Orban: Spre cei care sunt cei mai apropiaţi de programul nostru de guvernare, spre cei care înţeleg necesitatea absolută de a aplica în următorii patru ani planul naţional de dezvoltare a României.

AGERPRES: Respectiv?

Ludovic Orban: Prefer să nu vă dau nume că sunt cunoscute. Sigura decizie pe care am luat-o clar, limpede, şi pe care românii trebuie să o ştie este că nu facem nicio înţelegere cu PSD. PSD trebuie să stea în afara puterii o lungă perioadă de timp de acum înainte.

AGERPRES: Vizează acest lucru şi Pro România?

Ludovic Orban: Să vedem rezultatele alegerilor. În funcţie de rezultatele alegerilor, vom şti foarte clar care sunt ponderile şi cu cine trebuie negociat, pentru că ne dorim aplicarea planului de dezvoltare a României cu care ne-am prezentat în faţa românilor. Acesta este obiectivul nostru fundamental şi din cauza aceasta avem nevoie de parteneri care să fie alături de noi în atingerea obiectivelor pe care le-am stabilit.

AGERPRES: Preşedintele Iohannis a spus public că PNL va guverna împreună cu USR, însă USR PLUS au o propunere de premier - Dacian Cioloş. Aţi renunţa să mai fiţi dumneavoastră premier, doar pentru a putea forma o majoritate cu USR PLUS?

Ludovic Orban: În democraţie, premierul este dat de partidul care câştigă alegerile. Cine va câştiga alegerile va avea dreptul de a desemna premierul. Ce pot să vă spun aparte este că între preşedintele Iohannis şi PNL este un parteneriat bine cunoscut, care este un parteneriat benefic pentru România. Aş aduce aminte numai de succesul remarcabil repurtat de preşedintele Klaus Iohannis, şi cu noi alături, în privinţa fondurilor europene de care va beneficia România în următorii ani. Este vorba de 80 de miliarde de euro bugetul UE 2021-2027, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe lângă asta mai avem încă 4,99 miliarde de euro care sunt alocaţi României pentru a finanţa măsurile active în cadrul programului SURE. Există şi cele aproximativ 6 miliarde de euro, care sunt bani din Fondul de modernizare de care beneficiază România pentru a creşte eficienţa energetică, pentru a dezvolta capacităţi de producţie în sistem de cogenerare, pentru a dezvolta sursele de energie regenerabilă, pentru a moderniza reţelele.

Rezultatele în aceste negocieri sunt nişte rezultate remarcabile, iar un guvern care să fie partener cu preşedintele României prezintă garanţii suplimentare. Vor urma patru ani fără alegeri şi chiar este important ca preşedintele să aibă un guvern cu care să fie partener în toate eforturile. Chiar aş putea spune că susţinerea preşedintelui pentru un program reprezintă o garanţie suplimentară de realizare a programului.

AGERPRES: Ce relaţie aveţi cu USR, pentru că în ultimul timp au existat acuzaţii reciproce de blaturi cu PSD, de populism, de trădare?

Ludovic Orban: Aţi auzit de la mine aşa ceva?

AGERPRES: De la colegii liberali...

Ludovic Orban: Pentru noi, singurul adversar este PSD, pentru că PSD face rău României. PSD înseamnă sărăcie, corupţie, abuz, lipsă de democraţie, lipsă de respectarea normelor privind statul de drept. Îmi pare rău sincer că sunt unii care îşi consumă foarte multă energie în a se lupta cu noi, nu cu PSD. Până la urmă, o astfel de conduită nu face altceva decât să fragilizeze o posibilă cooperare ulterioară, pentru că nu poţi să-l ataci permanent pe unul şi după aceea să spui că vrei să te aliezi cu el. Este foarte complicat, pentru că orice astfel de atacuri, multe dintre ele nejustificate, lasă urme, pe de altă parte, avantajează PSD. Pentru că oricine dă în PNL, indirect, face un serviciu PSD, pentru că doar PNL are forţa de a se lupta pe picior de egalitate cu PSD şi mai ales de a învinge PSD în alegeri, lucru pe care l-am demonstrat până acum. Cred că orice posibil partener este bine să-şi consume energia în a-şi promova mesajele, proiectele şi în bătălia contra PSD, să ţinem PSD departe de guvernare în următorii ani.

AGERPRES: Cei de la USR au mai multe condiţii pentru intrarea la guvernare, un exemplu referendumul pentru "Fără penali".

Ludovic Orban: Asta nu este o condiţie, că nu ne poate fi pusă nouă o condiţie, pentru că noi am iniţiat un proces de revizuire a Constituţiei în conformitate cu voinţa cetăţenilor la referendumul iniţiat de preşedintele României, odată cu alegerile europarlamentare - referendumul pentru justiţie. Noi am iniţiat revizuirea Constituţiei, un proiect care cuprinde toate modificările necesare în urma referendumului şi care cuprinde inclusiv iniţiativa "Fără penali". Asta nu este o condiţie, condiţia aceasta este îndeplinită înainte. Aici este o chestiune de marketing politic din partea posibililor noştri parteneri, prin care vor ei să se evidenţieze. Noi deja am făcut lucrul acesta. Pentru noi asta nu este o condiţie. Noi suntem convinşi că este foarte important ca modificarea Constituţiei, pe lângă referendumul pentru justiţie convocat de preşedinte, pe lângă alte îmbunătăţiri necesare ale Constituţiei, să fie inclusă această iniţiativă cetăţenească care este promovată prin intermediul a peste un milion de semnatari.

AGERPRES: Are şi PNL condiţii în ceea ce priveşte formarea unei echipe?

Ludovic Orban: Este prematur să discutăm despre condiţii, suntem în campania electorală. Cred că românii trebuie să înţeleagă programele formaţiunilor, ce oferă ca perspectivă formaţiunile politice şi să decidă în cunoştinţă de cauză. Negocierile vor urma după alegeri.

AGERPRES: Câţi dintre miniştrii actuali vor rămâne în viitorul Guvern?

Ludovic Orban: Şi acest lucru va depinde de negocierile care se vor face după alegeri.

AGERPRES: La ce ministere nu este dispus PNL să renunţe?

Ludovic Orban: Şi acest lucru se va discuta după alegeri, dar baza negocierilor, din punctul nostru de vedere, este planul naţional de dezvoltare a României. Este singurul plan coerent, bine gândit, etapizat, etapizat pe resurse existente şi care să permită României să realizeze saltul economic pe care îl merită, care permite României să folosească toate oportunităţile pe care le are, toate avantajele şi toate resursele de care dispune. Orice discuţie legată de portofolii ministeriale va trebui să aibă la bază şi calitatea candidaţilor, dar este prematur să deschidem acum discuţii despre negocierile post-electorale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.