Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban, despre legea care permite interceptarea discuțiilor pe Whatsapp: 'În 2014 am atacat la CCR o lege similară, a fost declarată neconstituțională'

tvr1
whatsapp

Fostul lider PNL Ludovic Orban a declarat miercuri, la Realitatea PLUS, că s-a abținut la vot la proiectul de lege care permite interceptarea de către autoritățile statului a conversațiilor cetățenilor pe Whatsapp, Messenger sau Skype, proiect care a stârnit controverse în spațiul public.

  • „Eu m-am abtinut la vot. A fost folosita ca pretext aceasta reglementare de transpunere (a legislatiei europene pentru a demara licitatiile 5G) pentru a baga niste șopârle. Va aduc aminte ca in 2014, in linistea de dupa victoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidentiale, Parlamentul a adoptat legea securitatii cibernetice, pe care grupul parlamentar  PNL din Camera Deputatilor a atacat-o la CCR. Eu eram lider de grup atunci. Legea permitea cam acelasi lucru, fara mandat de la judecator permitea ofiterilor de infiormatii sa aiba acces la orice informatii. A fost declarata (de CCR) neconstitutionala in integralitate. Acum nu am avut cu cine sa o atacam la Curtea Constitutioanala. S-a constituit majoritatea asta care inghite orice, pe nemestecate”, a declarat Ludovic Orban.

Guvernul Cîțu a adoptat cu numai trei zile înainte să fie demis un proiect de lege care permite autorităților să intercepteze și „conţinutul comunicaţiilor criptate”, precum conversațiile din rețelele sociale Skype, WhatsApp, Facebook Messenger. Proiectul a fost ulterior adoptat de Camera Deputaților și a ajuns în Senat, cameră decizională.

„Un nou articol (apărut din senin într-o lege care trebuia să reglementeze cu totul altceva) lărgeşte în mod nejustificat domeniul şi spectrul interceptării comunicaţiilor electronice, inclusiv a accesului la datele de trafic, date de conţinut şi la 'conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate''”, susţine Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (APTI), pe site-ul propriu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.