Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban, împotriva unei OUG pentru anularea protocoalelor cu SRI: 'Este o amnistie mascată'

PNL
Ludovic Orban

Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus, duminică, după ședința care a avut loc la BPN, că o ordonanță de urgență pentru anularea protocoalelor și a efectelor acestora „este o amnistie mascată” și că liberalii își doresc modificarea legii de organizare și funcționare a CCR.

„Este o amnistie mascată. Sunt categoric împotriva ordonanței de urgență în acest domeniul. Nu face face obiectul reglementării, conform Constituției, unei ordonanțe de urgență. PNL are ca prioritate, pentru actuala sesiune parlamentară intrarea în dezbatere și adoptarea la legea de organizare și funcționare a CCR. Principala modificare pe care o propunem este exercitarea controlului constituțional, de către Curtea Constituțională și asupra ordonanțelor simple și asupra ordonanțelor de urgență, astfel încât să nu mai existe riscul, așa cum s-a întâmplat de multe ori, ca ordonanțe de urgență care s-au declarat neconstituționale după adoptarea ca lege, să producă efecte catastrofale pentru societatea românească”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban.

CITEȘTE ȘI: Semnele care îţi arată că ai putea suferi de cancer la ficat. Cum să eviţi factorii de risc

Președintele PNL a mai sps că nu e prima oară când se vorbește de astfel de reglementări, însă o revizuire a protocoalelor se poate face doar dacă „au lezat drepturile și libertățile fundamentale și dacă au încălcat Constituția sau legislația în vigoare”.

„Încă nu am văzut un proiect de text. Nu este prima oară când se face vorbire asupra acestei posibile reglementări. S-a mai vorbit despre acest subiect în sensul de declanșare automată de revizuire a sentințelor care au fost date ca umare a aplicării protocoalelor. Acest lucru se poate face doar dacă ele au lezat drepturile și libertățile fundamentale și dacă au încălcat Constituția sau legislația în vigoare. Din punctul meu de vedere este total neoportună. Dragnea și acoliții lui sunt disperați să dea o amnistie și o grațiere. Ăsta a fost obiectivul lor încă din marțea neagră”, a mai spus Ludovic Orban.

Președintele PD Liviu Dragnea a declarat sâmbătă, la Neptun, după ședința grupurilor parlamentare, că i s-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să emită ordonanță de urgență cu privire la anularea protocoalelor și a efectelor acestora.

"Situația creată de protocoale, mai ales ultimul apărut în spațiul public. Nu cel transmis de SRI și Parchetul General, ci cel de care nu vor să vorbească. I s-a cerut premierului Viorica Dăncilă ordonanță prin care să anuleze protocoalele și efectele acestora. I-am spus că avem un proiect de lege depus de mine și Călin Popescu Tăriceanu se pot inspira de acolo, dar e foarte multă nemulțumire generată de protocoale și de informațiile că două treimi dintre magistrați să aibă dosare, ridică semne de întrebare cu privire la libertatea lor de a lua decizii", a declarat Liviu Dragnea.

CITEȘTE ȘI: ATENŢIE! NU mai combina LAPTELE cu aceste alimente

Legat de protocoale, Dragnea spune că evaluarea procurorului general Augustin Lazăr pe această temă este binevenită. "O evaluare nu înseamnă că a ieșit, e posibil să iasă FB", a spus Dragnea.

"E normal să fie protocoale între PG și SRI? Unii care au vrut să devină eroi care erau oripilați și stăteau pe cel din 2016...", a mai spus Dragnea.

„Iar stupizenile pe care le-am auzit, să fie elaborate proiectele de acte normative la nivelul aparatului prim-ministrului, o asemenea aberație mai rar mi-a fost dat să văd. Înseamnă că trebuie să desființăm ministerele, din punctul de vedere al funcției de reglementare. Una dintre funcțiile ministerelor este cea de reglementare, cum să inițieze niște neica nimeni aduși în aparatul de lucru al Guvernului, propuneri de reglementare în domeniul fiscal, în domeniul energiei, când ei sunt niște habarniști. De aceea există ministere, pentru că adună specialiști care au inclusiv capacitatea de a exercita funcșia de reglementare, de a iniția proiecte de acte normative. Această chestiune este izvorâtă tot din dorința nesăbuită a lui Liviu Dragnea de a da ordonanța de urgență pe amnistie și grațiere, trecând peste ministerul Justiției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.