Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban și-a chemat miniștrii în ședință: Starea de alertă va fi prelungită până după alegerile parlamentare

Guvernul Romaniei
sedinta de guvern Orban

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de joi, Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025, care presupune întreţinere, reparaţii, modernizare în ceea ce priveşte circulaţia pe calea ferată.

"Prezentul proiect de hotărâre stabileşte direcţiile de acţiune strategică necesare pentru reabilitarea transportului feroviar pe piaţa internă a transporturilor şi pentru integrarea în sistemul feroviar unic european. Scopul principal al strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare constă în fundamentarea necesităţilor de finanţare a infrastructurii feroviare. Strategia identifică drept principală prioritate creşterea competitivităţii transportului feroviar pe piaţa internă, în principal prin creşterea nivelului de performanţă al infrastructurii feroviare. Strategia acoperă toate domeniile relevante ale dezvoltării infrastructurii feroviare, respectiv: mentenanţa (întreţinere şi reparaţii), operarea, reînnoirea şi modernizarea/dezvoltarea", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! I s-a retras titlul de ‘Ambasador al turismului maramureşean’

Tot acolo se menţionează că "principala direcţie de acţiune prioritară pe linia creşterii competitivităţii transportului feroviar constă în recuperarea accelerată a restanţelor în ceea ce priveşte reînnoirea infrastructurii feroviare".

"În acest sens, strategia propune un program eşalonat pe 15 ani care asigură în mare măsură eliminarea restanţelor existente şi care va genera o creştere relevantă a performanţelor infrastructurii feroviare", se spune în document.

Citește și: S-a găsit soluția! Cum ar putea dispărea virusul în doar trei minute

* Printr-un alt proiect de hotărâre, Guvernul va aproba nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii "Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulaţie".

* În aceeaşi şedinţă, Executivul urmează să adopte şi un memorandum pentru aprobarea propunerilor finale pentru desemnarea candidatului României pentru funcţia de judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Conform memorandumului, în urma derulării procedurilor aferente, candidatul României va fi judecătorul Octavia Spineanu-Matei, care ar urma să-şi preia mandatul la CJUE din data de 6 octombrie 2021.

Citește și: Gabriela Firea: Un Grup de Comunicare Strategică ce nu a făcut altceva decât să dezinformeze populaţia

Potrivit memorandumului, la 6 octombrie 2021 urmează să expire mandatele a paisprezece judecători şi a şase avocaţi generali din cadrul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, printre care şi mandatul judecătorului român.

* Pe agenda şedinţei de guvern figurează şi un proiect de lege privind aderarea Secretariatului General al Guvernului la Reţeaua Europeană a Consiliilor Europene de Mediu şi Dezvoltare Durabilă (EEAC) şi aprobarea plăţii cotizaţiei anuale de participare a SGG, precum şi completarea Ordonanţei Guvernului 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte.

Citește și: Mare atenție! Declarația pe propria răspundere este valabilă numai în format fizic

* În primă lectură, Executivul va dezbate şi două proiecte de ordonanţă de urgenţă.

Unul dintre ele se referă la completarea OUG 40/2015 privind "gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020", iar cel de-al doilea - la "suspendarea, modificarea şi completarea unor prevederi din OUG 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene".

Citește și: Supermarketurile profită! Prețurile au explodat după închiderea piețelor

* Nu în ultimul rând, Guvernul ar urma să adopte proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, după ce anterior, pe 14 octombrie, a aprobat un alt act normativ în acest sens.

Pe acest subiect, premierul Ludovic Orban a declarat, luni, la Parlament, că Guvernul pregăteşte hotărârea privind prelungirea stării de alertă şi nu doreşte să ia măsuri care să instituie alte restricţii.

Citește și: Mare atenție! De ce reguli trebuie să țineți cont atunci când folosiți gelul dezinfectant

"Ştiţi foarte bine că starea de alertă se instituie pe 30 de zile şi se prelungeşte printr-o hotărâre de guvern pentru o perioadă de maxim 30 de zile. Pregătim hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă. În ceea ce ne priveşte, nu ne dorim să luăm alte măsuri care să instituie alte restricţii. Vrem ca situaţia să evolueze în bine, ca numărul de infectări să scadă şi, treptat, pe măsură ce scade numărul de infectări, să revenim treptat, treptat la o activitate cât mai aproape de normal", a afirmat Orban după ce a participat în plenul Camerei Deputaţilor la dezbaterea "Ora prim-ministrului".

STIRIPESURSE.RO vă prezintă ce acte normative se află pe agenda ședinței Guvernului României din 12 noiembrie 2020

Agenda ședinței de Guvern poate fi completată cu proiecte de acte normative incluse pe lista suplimentară.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! I s-a retras titlul de ‘Ambasador al turismului maramureşean’

I. PROIECTE DE LEGI

1. PROIECT DE LEGE privind aderarea Secretariatului General al Guvernului la Reţeaua Europeană a Consiliilor Europene de Mediu și Dezvoltare Durabilă (EEAC) și aprobarea plății cotizaţiei anuale de participare a Secretariatului General al Guvernului, precum şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte

II. PROIECTE DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ

1. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020 (PRIMĂ LECTURĂ)

Citește și: S-a găsit soluția! Cum ar putea dispărea virusul în doar trei minute

2. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru suspendarea, modificarea și completarea unor prevederi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene (PRIMĂ LECTURĂ)

III. PROIECTE DE HOTĂRÂRI

1. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021 – 2025

2. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea normelor privind modul de constituire, organizare și funcționare a comisiilor paritare, componența, atribuțiile și procedura de lucru ale acestora, precum și a normelor privind încheierea și monitorizarea aplicării acordurilor colective

Citește și: Gabriela Firea: Un Grup de Comunicare Strategică ce nu a făcut altceva decât să dezinformeze populaţia

3. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unei construcţii şi darea acesteia în administrarea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi

4. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație”

Citește și: Mare atenție! Declarația pe propria răspundere este valabilă numai în format fizic

5. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind scăderea din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unui imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Afacerilor Interne-Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea, ca urmare a restituirii acestuia către persoanele îndreptățite

6. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea valorii de inventar pentru un imobil aflat în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Afacerilor Interne-Inspectoratul pentru Situații de Urgență '' Vlașca'' al județului Giurgiu

Citește și: Supermarketurile profită! Prețurile au explodat după închiderea piețelor

7. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea alocării unei sume din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2020 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului S.A.

8. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea numărului de autoturisme necesar desfăşurării activităţilor specifice de către Compania Națională Loteria Română S.A.

9. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea numărului de autoturisme necesar desfăşurării activităţilor specifice de către Societatea Națională Plafar S.A.

Citește și: Mare atenție! De ce reguli trebuie să țineți cont atunci când folosiți gelul dezinfectant

10.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind recunoașterea Asociației Județene de Turism Sibiu ca fiind de utilitate publică

11.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a zăcământului de granodiorit pentru construcție din perimetrul PIETROASA-VALEA LAZULUI, judeţul Bihor

12.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modalitatea de calcul a chiriei acordate ca despăgubire pentru bunurile neconsumptibile rechiziționate, din categoria imobilelor necesare pentru cartiruire sau cazare

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! I s-a retras titlul de ‘Ambasador al turismului maramureşean’

13.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2021

14.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea datelor de identificare și a valorii de inventar ale unor imobile aflate în domeniul public al statului și în administrarea Penitenciarului Timișoara din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, precum și trecerea acestora din domeniul public în domeniul privat al statului, în vederea scoaterii din funcțiune și demolării

15.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea anexei nr. 11 la Hotărârea Guvernului nr.1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

16.PROIECT DE HOTĂRÂRE privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi

Citește și: S-a găsit soluția! Cum ar putea dispărea virusul în doar trei minute

IV. MEMORANDUMURI

1. MEMORANDUM cu tema: Rezultatele procedurii pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.Aprobarea propunerilor finale de către Guvern

2. MEMORANDUM cu tema: acordarea unui ajutor de exploatare și a unui ajutor de investiții, exceptate de la obligația notificării, Societății Naționale „Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu – Constanța” – S.A., pentru anii 2021-2023

Citește și: Gabriela Firea: Un Grup de Comunicare Strategică ce nu a făcut altceva decât să dezinformeze populaţia

V. INFORMĂRI

1. INFORMARE privind stadiul pregătirii și organizării alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020

2. NOTĂ DE INFORMARE cu tema: Actualizarea planului anual 2020 de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară

Citește și: Mare atenție! Declarația pe propria răspundere este valabilă numai în format fizic .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.