Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ludovic Orban va sesiza PÎCCJ pe tema alegerilor parțiale: 'Guvernul comite două infracțiuni'

dw.com
Ludovic Orban

Preşedintele Forţa Dreptei, fostul premier Ludovic Orban, a anunţat luni că va face o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), dacă Guvernul nu va emite, în termen de 10 zile, hotărârea pentru organizarea alegerilor locale parţiale în cele 57 de localităţi unde nu sunt primari aleşi legitim, prin votul popular. El a adăugat că, prin acest refuz, Executivul comite abuz în serviciu şi împiedică exercitarea drepturilor electorale, conform Agerpres.

„Somez Guvernul să emită hotărârea de Guvern cu privire la organizarea alegerilor locale în cele 57 de localităţi în care este vacantată funcţia de primar. Joaca s-a terminat! Astăzi, Guvernul a arătat foarte clar că nu doreşte să organizeze alegeri, aducând elementul ultim necesar pentru a constata că se află într-o situaţie gravă şi anume aceea de a comite infracţiuni. Le atrag atenţia membrilor Guvernului că, prin refuzul de a emite hotărârea de Guvern privind organizarea alegerilor, se află în situaţia de a comite două infracţiuni – cea de abuz în serviciu în care intervine agravanta din Legea răspunderii ministeriale şi infracţiunea de împiedicare a exercitării drepturilor electorale. S-a ajuns într-un punct în care nu mai pot să accept atitudinea antidemocratică a acestui Guvern, dispreţul faţă de Constituţie, legile ţării, drepturile fundamentale ale cetăţenilor, cum este dreptul de a alege, şi faţă de dezastrul pe care îl comunităţile locale, prin refuzul de a organiza alegeri, astfel încât aceste comunităţi locale să beneficieze de primari care să fie investiţi cu legitimitatea acordată de votul popular”, a afirmat Ludovic Orban, luni la Parlament.

Scrisori pentru miniștri

Acesta a mai spus că va transmite o scrisoare fiecărui ministru în care să le explice infracţiunile pe care le comit prin refuzul organizării acestor alegeri.

„Le voi transmite mâine o scrisoare fiecărui ministru în care le voi spune, printre altele, că astăzi se cred mari şi tari, că pot să îşi permită orice abuz şi că pot să îşi permită să calce în picioare orice lege şi că îşi imaginează că nu se va găsi un procuror suficient de curajos care să instrumenteze un astfel de dosar. Dar mâine s-ar putea să nu mai fie miniştrii, iar faptele rămân şi infracţiunile au fost comise. Dacă în termen de 10 zile nu vor emite hotărârea de Guvern pentru organizarea alegerilor, voi depune sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a solicita declanşarea anchetei penale pentru săvârşirea de către membrii Guvernului a celor două infracţiuni care, din punctul meu de vedere, sunt săvârşite prin refuzul de organizare a alegerilor, şi anume abuzul în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale”, a completat Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.