Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lukaşenko prevede planuri de invazie dinspre Polonia și cere Rusiei să amplaseze rachete nucleare intercontinentale în Belarus

Aleksandr Lukasenko

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a declarat vineri că Rusia, care a decis deja să amplaseze arme nucleare tactice în Belarus, ar putea, dacă va fi necesar, să amplaseze şi rachete nucleare intercontinentale, invocând perspectiva unui atac occidental asupra ţării sale dinspre Polonia, relatează Reuters, citat de news.ro.

În discursul anual adresat parlamentarilor şi oficialilor guvernamentali - care a semănat, ca punere în scenă, cu discursul lui Putin - Lukaşenko a declarat că planurile Moscovei de a amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarusului ar ajuta la protejarea ţării, despre care a spus că este ameninţată de Occident.

"Nu încerc să intimidez sau să şantajez pe nimeni. Vreau să protejez statul belarus şi să asigur pacea pentru poporul belarus", a declarat Lukaşenko.

Deşi liderul rus Vladimir Putin a declarat sâmbăta trecută că rachetele tactice vor rămâne sub controlul Moscovei, Lukaşenko a sugerat că le-ar putea folosi cu acordul Rusiei, dacă Belarusul ar fi ameninţat cu distrugerea. El a menţionat, de asemenea, perspectiva desfăşurării de arme nucleare strategice - rachete balistice intercontinentale, care pot distruge oraşe întregi la la mii de kilometri distanţă - pe teritoriul Belarusului.

Belarusul are suficiente arme convenţionale pentru a contracara ameninţările, "dar dacă vedem că în spatele (ameninţărilor) se află distrugerea ţării noastre, vom folosi tot ce avem", a afirmat Aleksandr Lukaşenko. "Dacă va fi necesar, Putin şi cu mine vom decide şi vom aduce arme strategice - dacă va fi nevoie", a spus el.

''SE PREGĂTESC SĂ INVADEZE''

El nu a oferit nicio dovadă a unei astfel de ameninţări din partea Occidentului şi nici în ceea ce priveşte o altă acuzaţie, potrivit căreia ar exista planuri de invadare a Belarusului dinspre Polonia vecină.

"Credeţi-mă pe cuvânt, nu v-am înşelat niciodată. Ei se pregătesc să invadeze Belarusul, să ne distrugă ţara", a declarat el în faţa auditoriului.

Belarusul a declarat în această săptămână că armele lui Putin ar oferi protecţie împotriva a ceea ce a numit o campanie de presiune din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi care vizează răsturnarea lui Lukaşenko de la putere, care se află la conducere de aproape trei decenii.

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că a considerat "îngrijorătoare" desfăşurarea promisă de Putin în Belarus.

Decizia Rusiei de a amplasa rachete nucleare tactice în Belarus, pe fondul tensiunilor crescânde cu Occidentul, ar reprezenta prima desfăşurare de arme nucleare în afara graniţelor sale de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

REUNIUNE LA ONU, DUPĂ ANUNŢUL RUSIEI

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit vineri, la cererea Statelor Unite şi a Albaniei, pentru a discuta planurile lui Putin. Adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood, l-a acuzat pe Putin de "escaladarea comportamentului periculos şi destabilizator al Rusiei" prin ameninţarea sa de a desfăşura arme nucleare în Belarus.

Vladimir Putin "a fost clar în legătură cu faptul că nu transferăm arme nucleare, ci vorbim despre transferul către Belarus al unor complexe de rachete tactice operaţionale", a declarat ambasadorul Rusiei la ONU, VassilI Nebenzia, în faţa Consiliului.

China, partenerul strategic al Moscovei, nu a abordat în mod specific planurile lui Putin. Ambasadorul adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, a declarat în faţa Consiliului că Beijingul susţine ca "armele nucleare să nu fie desfăşurate în străinătate de nicio putere nucleară şi, de asemenea, să fie retrase armele nucleare desfăşurate în afara graniţelor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.