Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lukașenko preia exemplul lui Putin: Jurnalistul Igor Lednik a murit într-o colonie din Belarus

aljazeera.com
lukasenko

Igor Lednik, deţinut politic, jurnalist și persoană publică, în vârstă de 64 de ani, a murit în colonia corecțională nr. 15 din Moghilev. El a fost condamnat la trei ani de închisoare într-un caz de defăimare a liderului autoritar al Belarus, Aleksandr Lukașenko, pentru publicarea unui articol într-o revistă de partid, a anunţat canalul de Telegrame al Partidului Social Democrat din Belarus, al cărui membru era şi Lednik, notează SEVER REALII, potrivit Rador Radio România.

Starea de sănătate a lui Lednik s-a deteriorat semnificativ în colonie; el a fost operat la tractul gastro-intestinal. Activistul avea un grad de handicap 2 din cauza unor probleme cardiace. Cauza decesului nu a fost anunţată. Lednik a fost reținut pe 18 aprilie în 2022. Iniţial, activistul a fost arestat pentru 15 zile în temeiul unei clauze administrative, dar la sfârşitul acestei perioade nu a fost eliberat din arestul preventiv, fiind deschis pe numele său un dosar penal în care sentinţa s-a pronunţat în septembrie 2023.

Centrul pentru drepturile omului Viasna notează că Lednik a devenit al cincilea deţinut politic din Belarus care a murit în închisoare, în mai puțin de doi ani.

Alte victime ale lui Lukașenko

În mai 2022, Vitold Aşurok, în vârstă de 50 de ani, care a fost condamnat la cinci ani pentru participare la protestele din 2020, a murit în închisoare. Cauza oficială a morții lui Aşurok au fost rănile suferite la cap în urma unei căderi. În mai 2023, Nikolai Klimovici, un deținut politic în vârstă de 61 de ani, blogger și activist civic din Pinsk, a murit în colonia Vitba. El era condamnat la un an de închisoare pentru o caricatură la adresa lui Aleksandr Lukașenko.

În iulie același an, Ales Pușkin, în vârstă de 57 de ani, a murit într-un spital din Grodno. El executa într-o închisoare din orașul Grodno o pedeapsă de cinci ani pentru incitarea la ură și profanarea simbolurilor statului. Cauzele morții deținutului politic sunt în continuare neelucidate.

În ianuarie 2024, deţinutul politic Vadim Hrasiko, care a fost condamnat la trei ani cu executate într-o colonie de regim general într-un caz de acordarea unor donații, a murit în colonia Vitba. Cauza oficială a morții este o pneumonie.

În urma protestelor de mare amploare din Belarus, din 2020, organizate în urma rezultatelor alegerilor prezidențiale, Lukașenko a început represiunile împotriva disidenților. Cel puțin 13 mii de persoane au părăsit țara.

În data de 16 ianuarie 2023, în închisorile din Belarus se aflau cel puțin 1.440 de deţinuţi politici. Printre aceștia se numără politicieni, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului și activiști civici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.