Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lula da Silva primit de Macron, o 'provocare' pentru Bolsonaro

UOL Notícias
Bolsonaro

Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, a apreciat joi drept o "provocare" faptul că omologul său francez, Emmanuel Macron, l-a primit la Palatul Elysee pe principalul adversar, fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, notează AFP preluat de agerpres.

"Macron a fost întotdeauna împotriva noastră, ne-a atacat întotdeauna în problema Amazonului. Aş spune că într-adevăr este o provocare", a declarat liderul de extremă-dreaptă într-un interviu acordat Radio Sociedade, un post de radio din Bahia (nord-est).

"Lui Macron şi Lula le stă bine împreună, se înţeleg bine şi vorbesc aceeaşi limbă", a adăugat el.

În cadrul unui vast turneu european, Lula da Silva a fost primit săptămâna trecută de Emmanuel Macron la Palatul Elysee pentru un prânz şi o discuţie "despre cele mai recente evoluţii de pe scena internaţională".

Fostul preşedinte brazilian (2003-2010) "şi-a împărtăşit viziunea despre rolul Braziliei în lume, constatând că în ultimii trei ani ţara a făcut un pas înapoi faţă de cadrul multilateral şi marile acorduri internaţionale", a precizat Palatul Elysee într-un comunicat.

Lula da Silva este considerat pe scară largă favorit la alegerile prezidenţiale din 2022, deşi urmează să anunţe abia la începutul anului viitor dacă va candida pentru al treilea mandat.

În 2019, Jair Bolsonaro a avut un schimb aprins de replici cu Emmanuel Macron pe reţelele de socializare, după o serie de critici ale preşedintelui francez legate de înmulţirea incendiilor în Amazonia.

În ianuarie, preşedintele brazilian i-a cerut omologului său francez "să nu mai vorbească prostii" despre impactul producţiei de soia asupra defrişărilor.

"Pentru numele lui Dumnezeu, domnule Macron, nu cumpăraţi soia braziliană, pentru că aşa nu defrişaţi Amazonia. Cumpăraţi soia din Franţa", a declarat el ironic.

Preşedintele francez este unul dintre principalii opozanţi ai ratificării acordului comercial dintre Uniunea Europeană şi Mercosur, în special din cauza problemei defrişărilor din Amazonia.

Defrişările au crescut vertiginos de la venirea la putere în ianuarie 2019 a lui Jair Bolsonaro care a făcut obiectul unor critici internaţionale pentru că a redus supravegherea mediului înconjurător, arătându-se totodată în favoarea autorizării activităţilor miniere sau agricole în zone protejate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.