Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lumea arabă a adresat autorităţilor de la Alger şi Rabat un apel la 'dialog şi reţinere'

atalayar.com
algeria maroc algeria

Liga Arabă, Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) şi Arabia Saudită au adresat miercuri autorităţilor de la Alger şi Rabat un apel la ''dialog şi reţinere'', după ce în ajun Algeria a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Marocul vecin, transmite AFP.

Ministrul algerian al afacerilor externe Ramtane Lamamra a anunţat marţi ruperea relaţiilor diplomatice cu Maroc, din cauza unor ''acţiuni ostile'' ale ţării vecine faţă de Algeria.

Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, le-a cerut Algeriei şi Marocului ''să dea dovadă de reţinere şi să evite un nou scandal''.

La rândul său OCI, ce are sediul în oraşul saudit Jeddah, le-a solicitat celor două ţări să iniţieze un ''dialog pentru a rezolva eventualele divergenţe'' dintre ele, relatează Agerpres.ro.

Într-un scurt comunicat, Ministerul de Externe saudit a făcut apel la cele două ţări africane să acorde ''prioritate dialogului şi diplomaţiei pentru a deschide un nou capitol în relaţiile lor, în scopul garantării securităţii şi a stabilităţii''.

Normalizarea relaţiilor diplomatice între Maroc şi Israel - în contrapartidă la o recunoaştere americană a ''suveranităţii'' marocane asupra Saharei Occidentale - a dus la sporirea tensiunilor cu Algeria, susţinătoare a cauzei palestiniene. Algeria sprijină Frontul Polisario, mişcare ce luptă pentru independenţa Saharei Occidentale, teritoriu revendicat şi de Maroc.

La jumătatea lunii mai, încurajaţi de pasivitatea forţelor de ordine marocane, peste 8.000 de migranţi, majoritatea africani, au luat cu asalt enclava spaniolă Ceuta, un număr redus pătrunzând şi în Melilla, cealaltă enclavă spaniolă din nordul Marocului, în ceea ce Spania şi Uniunea Europeană au perceput a fi de fapt o măsură de intimidare la care a recurs guvernul marocan după ce liderul Frontului Polisario, Brahim Ghali, fusese primit în Spania pentru a se trata de COVID-19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.