Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lumea stă pe un butoi cu pulbere - Decizia AUKUS care ar putea declanșa un conflict major în Asia

United World International
AUKUS

Regatul Unit, Statele Unite şi Australia au anunţat marţi că vor dezvolta în comun arme hipersonice în cadrul pactului lor de securitate AUKUS pentru zona indo-pacifică menit să contracareze influenţa tot mai mare a Chinei în regiunea Pacific, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Rachetele hipersonice, care pot atinge de cinci ori viteza sunetului sau mai mult, sunt mai rapide şi mai manevrabile decât rachetele standard, ceea ce le face mai dificil de interceptat.

Statele Unite au testat cu succes, în octombrie 2021, această tehnologie folosită deja de Rusia sau China.

''Ne angajăm (...) astăzi să începem o nouă cooperare trilaterală în domeniul capacităţilor de război hipersonice, contrahipersonice şi electronice'', au declarat liderii american Joe Biden, britanic Boris Johnson şi australian Scott Morrison, potrivit unui comunicat comun.

Aceştia au convenit, de asemenea, să ''extindă schimbul de informaţii şi să aprofundeze cooperarea în materie de inovaţie în domeniul apărării''.

În martie, Rusia a susţinut că a folosit rachete hipersonice în Ucraina, ceea ce ar fi prima utilizare cunoscută în condiţii reale de luptă a acestui sistem testat pentru prima dată în 2018.

Washingtonul, Londra şi Canberra au anunţat în septembrie 2021 parteneriatul strategic AUKUS pentru regiunea Indo-Pacific, vizând China, dar fără a o numi, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.