Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Luminiţa Odobescu, întrevedere cu reprezentanţii agenţiilor ONU/ Ea a reiteral rolul României de actor implicat în consolidarea securităţii internaţionale

Inquam Photos / Octav Ganea
Luminita Odobescu

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a reiterat, la o întrevedere cu reprezentanţii agenţiilor ONU în România, rolul ţării noastre de actor implicat în consolidarea securităţii internaţionale şi în contracararea impactului negativ al consecinţelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit news.ro.

Luminiţa Odobescu i-a primit, vineri, în vizită de curtoazie, pe reprezentanţii a patru agenţii şi fonduri specializate ale ONU în România: Anna Riatti, reprezentanta Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Caroline Francoise Clarinval, reprezentanta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Pablo Zapata, reprezentantul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Mircea Mocanu, reprezentantul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Potrivit MAE, în cadrul discuţiilor, ministrul Afacerilor Externe a reafirmat angajamentul României de a susţine principiile ONU, ordinea internaţională bazată pe reguli şi multilateralismul eficient, şi a exprimat aprecierea faţă de activitatea celor patru agenţii ONU în România în derularea unor acţiuni cu un important impact la nivel social şi umanitar, în domenii relevante pentru statul român şi la nivel global: sănătatea publică, protecţia copiilor, a refugiaţilor, gestionarea migraţiei.

Totodată, Luminiţa Odobescu a reiterat rolul activ asumat de România în cadrul ONU, de actor implicat în consolidarea securităţii internaţionale şi în contracararea impactului negativ al consecinţelor agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. În context, a fost evocată implicarea României, alături de agenţiile şi fondurile specializate ONU, în gestionarea situaţiei umanitare şi în asigurarea securităţii alimentare a celor mai vulnerabile categorii de populaţii, la nivel global. Oficialul român a reafirmat continuarea sprijinului multidimensional pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar şi a prezentat principalele măsuri de asistenţă acordate de autorităţile române refugiaţilor ucraineni, precum şi pentru facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina.

ONU este prezentă în România din 1970, când a fost înfiinţat, la Bucureşti, Centrul de Informaţii al ONU.

Iniţiativa creării unor ”Case ONU” în statele membre în care sunt reprezentate diverse agenţii, programe şi fonduri ale sistemului ONU a aparţinut fostului Secretar general al ONU, Kofi Annan, la începutul anilor 2000. ”Casa ONU” la Bucureşti a fost inaugurată în 2003. În prezent, găzduieşte o serie de reprezentanţe ale agenţiilor specializate, fondurilor şi programelor  din sistemul ONU: Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii – UNICEF; Organizaţia Mondială a Sănătăţii – WHO/OMS; Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi – UNHCR; Organizaţia Internaţională pentru Migraţie - OIM/IOM.

Din 2022, în România este prezent Programul Alimentar Mondial din cadrul ONU, care desfăşoară activităţi în beneficiul refugiaţilor ucraineni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.