Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Luminiţa Odobescu: Pentru România, aderarea la NATO a reprezentat împlinirea unei aspiraţii istorice şi un imperativ de securitate

facebook.com
Luminita Odobescu

Pentru România, aderarea la NATO a reprezentat împlinirea unei aspiraţii istorice şi un imperativ de securitate, iar acum Alianţa este un pilon esenţial al politicii noastre externe şi de securitate, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul român de externe Luminiţa Odobescu, în cadrul unui discurs susţinut în cadrul ceremoniei de marcare a 75 de ani de la înfiinţarea NATO.

"Sărbătorim astăzi cea mai de succes alianţă politico-militară din lume. NATO a trecut testul timpului şi a demonstrat viziune strategică, determinare, rezilienţă şi capacitate de adaptare. NATO a devenit mai puternică atât ca mărime, cât şi ca influenţă. Politica uşilor deschise este instrumentul cel mai de succes al Alianţei noastre. Pentru România, aderarea la NATO a reprezentat împlinirea unei aspiraţii istorice şi un imperativ de securitate. Alianţa este acum un pilon esenţial a politicii noastre externe şi de securitate", a declarat Luminiţa Odobescu la ceremonia de la sediul Alianţei la care au participat sute de persoane, conform AGERPRES.

"De-a lungul anilor, România a beneficiat de umbrela de securitate furnizată de Alianţă. În schimb, am demonstrat angajament şi determinare ca un aliat responsabil şi activ, un veritabil furnizor de securitate care a contribuit la eforturile colective de securitate. Războiul brutal de agresiune declanşat de Rusia împotriva ţării vecine Ucraina a schimbat mediul de securitate pentru mulţi ani de acum înainte. Trebuie să facem tot posibilul pentru a susţine Ucraina până la victoria finală. Împreună suntem mai puternici. Împreună suntem mai buni. Împreună ne construim viitorul", a mai spus Odobescu, care a vorbit în grupul miniştrilor de externe care au reprezentat cele şapte ţări care au aderat la Alianţă în 2004.

"La mulţi ani, NATO! La mulţi ani România în NATO!", şi-a încheiat în limba română alocuţiunea ministrul român de externe.

NATO marchează joi, 4 aprilie, împlinirea a 75 de ani de la înfiinţare în cadrul unei ceremonii la sediul Alianţei din Bruxelles, eveniment în cadrul căruia se vor marca şi 25, 20 şi respectiv 15 ani de la aderarea a nu mai puţin de 12 state.

România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică la summitul NATO de la Praga din noiembrie 2002 alături de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia. La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO.

NATO a marcat în aceeaşi ceremonie şi împlinirea a 25 de ani de la aderarea, în 1999, a Republicii Cehe, Ungariei şi Poloniei, precum şi 15 ani de la intrarea în Alianţă a Albaniei şi Croaţiei în 2009.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.