Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Luna decembrie debutează cu o revenire timidă a burselor de acţiuni (ASF)

ASF

Luna decembrie debutează cu o revenire timidă a burselor de acţiuni, după ce în luna martie acestea au înregistrat cea mai semnificativă deteriorare din cauza pandemiei COVID-19, potrivit unei analize a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"În schimb, pieţele bursiere din China par a avea frisoane la început de iarnă. Indicii europeni analizaţi au înregistrat evoluţii pozitive pe termen foarte scurt (o săptămână), creşterile înregistrate fiind între 5,31% (indicele ASE) şi 0,25% (indicele FTSE-100). Şi indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut evoluţii pozitive pe termen foarte scurt (o săptămână), cea mai semnificativă creştere fiind înregistrată de indicele BET-NG (+3,50%)", se arată în analiză.

Nivelul de stres al sistemului financiar european, conform indicatorului compozit calculat de Banca Centrală Europeană, continuă tendinţa de scădere şi se situează în jurul valorii de 0,107.

Citește și: Sorin Grindeanu, atac la adresa Guvernului: Un Guvern de minciuni care li se sparg acum în cap

Vulnerabilităţile sectorului privat se află pe o pantă ascendentă, pe măsură ce pandemia evoluează, conform Raportului privind stabilitatea financiară, elaborat de BCE.

Potrivit sursei citate, deşi măsurile autorităţilor publice sprijină în acest moment firmele şi gospodăriile din zona euro pentru a gestiona efectele negative ale pandemiei, pot apărea riscuri atât dintr-o retragere prematură a acestora, cât şi dintr-o prelungire nefirească a lor.

Retragerea prematură a măsurilor fiscale, inclusiv garanţiile guvernelor pentru împrumuturi şi moratoriile asupra împrumuturilor, ar putea îngreuna redresarea economică, transformând problemele de lichiditate de la începutul crizei în probleme de solvabilitate.

Creşterea rapidă a îndatorării private şi publice poate afecta stabilitatea financiară, pe termen mediu, în contextul relaţiei dintre bănci şi guverne. Pentru băncile din zona euro, care au intrat în pandemie cu bilanţuri robuste, o încheiere prematură a garanţiilor guvernamentale şi a moratoriilor ar putea conduce la un val suplimentar de pierderi.

De asemenea, acestea se vor confrunta cu presiuni continue asupra profitabilităţii, ca urmare a volumului mai mic de împrumuturi şi a provocărilor structurale.

Rezervele de capital ale instituţiilor de credit sunt considerabile şi trebuie să rămână disponibile pentru a absorbi pierderile şi a susţine creditarea pentru o perioadă prelungită.

Raportul săptămânal de tendinţe şi riscuri pe pieţele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, reprezintă o radiografie a evoluţiei principalilor indicatori macroeconomici şi a indicilor bursieri, la nivel local şi global.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.