Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupii cenuşii sunt din nou o specie protejată în cea mai mare parte a SUA

www.green-report.ro
lupi

Lupii cenuşii (Canis lupus) sunt din nou o specie protejată în cea mai mare parte a Statelor Unite continentale, după decizia de joi a unui judecător federal din California, care anulează o măsură a administraţiei Trump, informează AFP.

Serviciul american pentru pescuit şi faună sălbatică "nu a luat în considerare în mod adecvat ameninţările la adresa lupilor în afara populaţiilor principale din regiunea Marilor Lacuri şi din nordul Munţilor Stâncoşi, retrăgând protecţia întregii specii", a declarat judecătorul Jeffrey White în hotărârea sa.

În octombrie 2020, administraţia Trump a decis să retragă lupilor cenuşii statutul de specie protejată, instituit în anii 1970, după ce aceştia erau aproape pe cale de dispariţie în SUA.

De la intrarea în vigoare a hotărârii, în ianuarie 2021, numărul lupilor împuşcaţi în unele state a explodat, un exemplu fiind Wisconsin, unde peste 200 de lupi au fost ucişi în mai puţin de trei zile, obligând autorităţile să încheie sezonul de vânătoare mai devreme decât era prevăzut, a relatat New York Times.

Potrivit hotărârii de joi, vânătoarea de lupi este acum interzisă în 44 de state, iar cei care vânează aceste animale riscă amenzi sau pedeapsa cu închisoarea, potrivit Agerpres.ro.

"Aceasta este o victorie crucială pentru lupii cenuşii şi pentru toţi cei care preţuiesc natura", a declarat într-un comunicat Jamie Rappaport Clark, preşedinta Defenders of Wildlife, unul dintre grupurile care au luptat în instanţă împotriva măsurii administraţiei Trump.

"Restabilirea protecţiei federale va permite acestor animale vitale să primească sprijinul de care au nevoie pentru a se reface şi a prospera în anii ce vor urma", a adăugat ea.

Circa 250.000 de lupi trăiau în Statele Unite înainte de sosirea coloniştilor europeni în secolul al XVI-lea, care s-au lansat apoi într-o veritabilă campanie de exterminare. În prezent au mai rămas doar aproximativ 6.000 de lupi, răspândiţi în toată ţara, cu excepţia Alaskăi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.