Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupii s-au întors în Danemarca la 200 de ani după ce specia a dispărut din această ţară

twitter.com
lup wolf

Lupii s-au întors în Danemarca pentru prima dată în două secole, a declarat joi un zoolog căruia întoarcerea i-a fost confirmată prin intermediul ADN-ului, relateaza agerpres.

"Am ştiut din 2012 că lupii au intrat în Danemarca. Acum avem dovada că printre aceştia există o femelă", ceea ce lasă deschisă posibilitatea apariţiei unor pui în această primăvară, a precizat pentru AFP Peter Sunde, de la Universitatea din Aarhus. 

Animalele au venit din Germania şi s-au stabilit în vestul Danemarcei, o regiune agricolă, considerată cea mai puţin populată din această ţară scandinavă. 

"Ei au parcurs un drum lung, de peste de 500 de kilometri. Credem că este vorba de exemplare tinere, respinse de familiile lor, aflate în căutarea de noi terenuri de vânătoare", a indicat cercetătorul. 

Dovada acestei întoarceri a fost stabilită - dincolo de probele ADN - pe baza prelevării de amprente şi a supravegherii video a locurilor în care a fost bănuită prezenţa lupilor. Cercetătorii au stabilit profilul genetic a cinci exemplare, patru masculi şi o femelă, însă numărul acestora ar putea fi mai mare. 

Locaţia animalelor este păstrată secretă pentru a nu atrage potenţiali vânători. 

Lupii au dispărut din Danemarca în secolul al XIX-lea, fiind exterminaţi de vânători. 

În celelalte ţări nordice unde specia este mai bine reprezentată, uciderea lupilor - specie protejată prin Convenţia de la Berna - face obiectul unor dezbateri aprinse între locuitori, crescători, vânători, guvern, Uniunea Europeană şi activiştii pentru protecţia mediului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.