Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupta pentru putere la Moscova: Șoigu vizează restrângerea independenței lui Prigojin

evgheni prigojin

Institutul pentru Studierea Războiului a declarat în actualizarea sa recentă că ministrul rus al apărării Serghei Şoigu și comandamentul militar rus încearcă să-și recapete favorurile președintelui rus Vladimir Putin în urma operațiunilor defensive de succes din sudul Ucrainei și încercarea de a oficializa forțele neregulate ruse, care probabil a făcut parte din planul lor inițial în primele luni ale anului 2023.

Şoigu a anunţat pe 10 iunie că personalul voluntar rus trebuie să semneze contracte direct cu ministerul până la 1 iulie. Şeful mercenar al grupului Wagner a respins ordinul rusesc de a semna contracte: „Wagner nu va semna niciun contract cu Şoigu”, Yevgeny Prigozhin, fondatorul Wagner. Grup, a spus pe 11 iunie.

Un blogger militar afiliat lui Wagner a susținut că noul decret al lui Shoigu legalizează distrugerea companiilor militare private și că Ministerul rus al Apărării va folosi acest decret „pentru a opri furnizarea forțelor Wagner cu muniție, asistență medicală și echipament militar”. Conform legislației ruse actuale și de lungă durată, forțele militare private sunt ilegale. De la înființarea sa în urmă cu aproximativ zece ani, Wagner a menținut o pace neliniștită cu parlamentarii ruși, justificându-și existența prin operarea în cinematografe unde a fost benefic pentru forțele armate regulate ruse să mențină o negare plauzibilă, cum ar fi Crimeea și Donbasul în 2014.

ISW spune că operațiunile lui Wagner pe linia frontului Bakhmut în iarna și primăvara anului 2023 și lipsa victoriilor decisive ale ministerului rus în Donbas ar fi putut limita Ministerul Apărării să urmărească formalizarea dorită a forțelor ruse mai devreme.

„Mișcarea este probabil solidă din punct de vedere militar și, parțial, nu are legătură cu disputa cu [Evgheni] Prigozhin, deoarece o contabilitate formală și un control direct al gamei de formațiuni neregulate ale Rusiei vor permite probabil comandamentului militar rus să redistribuie forțele după cum este necesar”, a spus ISW.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.