Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lupte grele in Ucraina, in jurul Donetk-ului. Armistitul din ce in ce mai virtual

UKRAINE-RUSSIA-POLITICS-CRISIS-SLAVYANSK

Lupte grele se desfasoara din nou in Ucraina, in jurul Donetk-ului, zona controlata inca de separatisti.Patru soldaţi ucraineni şi-au pierdut viaţa şi alţi 18 au fost răniţi în ultimele 24 de ore în confruntările cu rebeli separatişti în estul Ucrainei, au anunţat joi autorităţile de la Kiev, relatează AFP. In acest context OSCE considera ca armistitiul din Ucraina este din ce in ce mai virtual.

'Am pierdut patru soldaţi, în timp ce alţi 18 au fost răniţi în lupte', scrie pe pagina sa de Facebook serviciul de presă al armatei ucrainene, implicată în operaţiunea militară împotriva insurgenţilor proruşi.

'Situaţia rămâne tensionată în Est. În ultimele 24 de ore, bandiţii au deschis focul de 44 de ori asupra poziţiilor ucrainene, inclusiv asupra bazei situate în apropiere de aeroportul din Doneţk, epicentrul unor lupte grele în ultimele luni', a declarat serviciul de presă.

În oraşul Doneţk, principalul fief separatist, mai multe explozii s-au auzit miercuri seara până în centru, potrivit jurnaliştilor AFP la faţa locului. Rebelii au spus că trupele ucrainene au bombardat un cartier situat în apropiere de aeroport, obiectiv strategic pe care aceştia tot încearcă să-l cucerească de la armata Kievului.

Joi dimineaţă, schimburi de focuri sporadice se auzeau din zona aeroportului, potrivit corespondenţilor agenţiei franceze de presă.

Regimul de încetare a focului în estul Ucrainei este din ce în ce mai virtual, a avertizat miercuri secretarul general al OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), Lamberto Zannier, care s-a declarat "preocupat" de riscul unei "escaladări" a conflictului.

'Am constatat sosirea de echipamente militare în regiunea unde a fost instituit un regim de încetare a focului. În timp ce obiectivul nostru este de a acționa pentru întărirea armistițiului, acesta există din ce în ce mai mult numai pe hârtie', a afirmat Zannier într-o declarație făcută la Bruxelles, după cum relatează AFP.

'Acest aflux de arme în regiune poate duce la o confruntare mai deschisă și noi nu dorim să vedem așa ceva. Suntem îngrijorați întrucât vedem un risc pentru o escaladare' a conflictului, a adăugat el.

Secretarul general al OSCE a subliniat în continuare că 'procesul politic este capital' pentru situația din Ucraina, făcând apel la UE să exercite presiuni asupra Kievului și Moscovei pentru a 'revitaliza' acest proces. Protocolul de la Minsk care a permis instituirea unui armistițiu este 'cea mai bună soluție pe care noi o avem', a pledat Lamberto Zannier.

OSCE a desfășurat 261 de observatori internaționali în Ucraina, dintre care 112 în regiunile estice unde la începutul lunii septembrie, în urma acordurilor convenite în capitala belarusă Minsk, a fost instituit un armistițiu între armata ucraineană și forțele rebele, armistițiu frecvent încălcat de ambele părți.

Confruntările în estul Ucrainei s-au intensificat în ultimele zile și informațiile Kievului legate de intrarea, începând de vineri, a unor convoaie militare ruse cu armament greu, au fost confirmate de NATO și OSCE. Moscova a respins însă aceste acuzații, calificându-le ca 'nefondate'.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.