Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macedonia de Nord ar putea avea acces la gaze din Azerbaidjan în doi ani - secretarul de stat al Ministerului Economiei

Azernews
gaze azerbaidjan TNAP SCP TAP

Construcția interconexiunii dintre Macedonia de Nord și Grecia pentru a avea acces la gazul din Azerbaidjan este planificată să fie finalizată în 2025, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei al Macedoniei de Nord, Razmena Cekic-Durovik, într-un interviu exclusiv cu Trend.

„Interconectarea sistemului macedonean de gaze cu Grecia (câștigătorul proiectului „IG” din „partea WBIF pentru „Flagship 5 - Tranziția de la cărbune”). Studiul de evaluare a impactului asupra mediului a fost pregătit și toate procedurile aferente au fost finalizate. De asemenea, a fost primită o decizie de la Ministerul Mediului și Amenajării fizice. Designul de bază a fost finalizat și revizuit.

În septembrie 2022, testul de piață a fost finalizat și de partenerul grec din proiect înainte de emiterea FID”, a spus ea. Razmena Cekic-Durovik a subliniat că Acordul ARCA este de așteptat să fie semnat între DESFA și JSC NOMAGAS în 2023. „A fost semnat un acord de finanțare pentru construcție cu Banca Europeană de Investiții (50%). O parte (20%) din construcția proiectului va fi finanțată cu fonduri pentru cofinanțarea proiectelor de infrastructură aprobate prin cadrul IPA Instrument Investment al Balcanii de Vest. Cealaltă parte (30%) a proiectului va fi finanțată de BERD. În octombrie 2022, analiza decalajului ESIA a fost pregătită de Connecta în conformitate cu regulile BERD pentru ca finanțarea să fie aprobată de Consiliul BERD", a explicat secretarul de stat.

Ea a menționat că, la începutul anului 2023, a fost întocmită documentația de licitație pentru construcție, supraveghere a construcțiilor, organism de inspecție și conducere în conformitate cu regula BEI. "Până la sfârșitul anului 2023, este planificat să fie selectați antreprenorii pentru construcție. Interconectarea gazelor este planificată să fie finalizată în 2025 și va diversifica furnizarea de gaze naturale către țară cu livrări de gaze de la TAP, terminalele GNL etc.", a adăugat Razmena Cekic-Durovik.

Azerbaidjanul a început aprovizionarea cu gaz către Europa prin Coridorul sudic de gaze la 31 decembrie 2020. Conducta Trans Adriatică (TAP), partea europeană a Coridorului sudic de gaze, a livrat un total de 22 de miliarde de metri cubi de la începutul operațiunilor comerciale. Anul acesta, Azerbaidjanul plănuiește să exporte 12 miliarde de metri cubi de gaz în Europa.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.