Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macedonia: Schimbarea numelui ţării, examinată în Parlament luni

The Independent
Macedonia

Parlamentul macedonean va examina luni schimbarea denumirii ţării în "Republica Macedonia de Nord", în conformitate cu acordul pe această temă cu Grecia, a anunţat miercuri Parlamentul de la Skopje, relatează AFP.

O sesiune parlamentară "privind propunerea guvernamentală de modificare a Constituţiei Republicii Macedonia va avea loc luni, 15 octombrie", a anunţat Parlamentul pe site-ul său.

Pentru a valida acest nou nume, guvernul condus de social-democratul Zoran Zaev trebuie să obţină o majoritate de două treimi, pe care nu o are şi va trebui să convingă aproximativ 12 alegători (din 51) ai partidului de dreapta (VMRO-DPMNE) să voteze amendamentele constituţionale.

"În locul unei dezbateri publice, negocierile (cu Grecia) au avut loc în secret, acordul a condus la o mai mare diviziune a societăţii, în loc de un consens. Nu va exista o majoritate de două treimi, nu speraţi la aceasta", a avertizat miercuri un oficial al VMRO-DPMNE, Trajko Veljanovski, în Parlament.

Zoran Zaev a anunţat că, fără o majoritate calificată, vor fi convocate alegeri parlamentare anticipate. O situaţie care ar întârzia sau chiar ar pune sub semnul întrebării acordul semnat în iunie cu omologul său, Alexis Tsipras.

Organizat la 30 septembrie, referendumul consultativ pe această temă nu a trimis un mesaj neclar şi fiecare parte şi-a atribuit victoria: 91,46% din voturi au fost pentru schimbarea numelui ţării conform acordului cu Grecia, dar numai puţin de peste o treime din cei 1,8 milioane de alegători înregistraţi au participat la vot.

În iunie, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii în legătură cu numele vecinului nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind 'Republica Macedonia de Nord'. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO. Grecia, membră a NATO şi UE, a refuzat până atunci să accepte numele ţării balcanice, apreciind că acesta implică pretenţii teritoriale asupra provinciei greceşti Macedonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.