Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron îndeamnă la o economie europeană mai puțin reglementată în timpul unei vizite de stat în Suedia

indianwineacademy.com
macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron pledează miercuri în favoarea unei ”Europe a industriei şi energiei” ”mai îndrăzneaţă” şi ”mai puţin reglementată”, în a doua zi a unei vizite de stat în Suedia, în timpul unor ample proteste agricole în Franţa, în care a pus accentul asupra unei cooperări economice francezo-suedeze şi inovaţiei împotriva provocărilor digitale şi modificărilor climatice, relatează AFP.

Această a doua zi a vizitei de stat a preşedintelui francez s-a încheiat cu o dezbatere cu studenţi pe tema democraţiei, potrivit Agerpres.

Emmanuel Macron a pledat miercuri dimineaţa, în faţa unor şefi de întreprinderi franceze şi suedeze, la Stockholm, ca, în domeniul industrial, Uniunea Europeană (UE) să înceteze ”să suprareglementeze” în comparaţie cu Statele Unite şi China şi să stimuleze investiţiile.

”Avem nevoie de o politică industrială europeană mai inteligentă”, a subliniat el.

”Sunt necesare mai multe investiţii, mai multă piaţă unică şi mai puţine reglementări”, consideră preşedintele francez.

 

În opinia sa, economia europeană riscă să se desincronizeze faţă de Statele Unite şi China.

În domeniul energiei, el şi-a exprimat dorinţăa unei politici europene ”mai rapide şi mai îndrăzneţe” şi unei accelerări a dezvoltării unei pieţe de electricitate cu emisii scăzute de carbon.

”UE trebuie să înceteze să reglementeze hidrogenul şi alte utilizări ale surselor de electricitate”, a pledat el.

El a pledat în favoarea unor investiţii mai importante în sectoare critice ale economiei europene - şi anume apărarea, spaţiul, inteligenţa artificială şi tehnologiile verzi.

Marţi, Emmanuel Macron a lăudat un nivel în creştere a unor investiţii ”încrucişate” şi ”nivelul istoric” al schimburilor de bunuri şi de servicii între Frahnţa şi Suedia, în valoare de 22 de miliarde de euro.

Parisul şi Stockholmul au semnat o lărgire a parteneriatului lor strategic în domeniul inovaţiei, o aprofundare a cooperării în domeniile nuclear, apărării şi silviculturii.

Emmanuel Macron, care a fost primit cu fastul unei vizite de stat în acest regat scandinav, a îndemnat marţi UE la decizii ”curajoase” în vederea unei accelerări şi amplificări a susţinerii militare a Ucrainei.

El a vizitat miercuri seara, în oraşul universitar Lund, European Spallation Source (ESS), o instalaţie de cercetare ştiinţifică menită să devină cea mai puternică sursă de neutroni din lume, cofinanţată de 13 state UE, inclusiv Franţa.

Franţa şi Suedia vor să-şi consolideze cooperare în domeniul nuclear civil.

Emmanuel Macron a vizitat, însoţit de către regele Carl al XVI-lea Gustaf, întreprinderea Alfa Laval, a cărei activitate se află, consideră Palatul Élysée, ”în centrul tranziţiei ecologice a industriei”.

Preşedintele francez şi liderii suedezi vor să pozeze astfel în lideri europeni în domeniul inovaţiei ”împotriva provocării tranziţei verzi şi numerice”, potrivit anturajului lui Emmanuel Macron.

La Universitatea din Lund, el a participat la ”Studentafton”, o discuţie cu studenţi, o adevărată instituţie a acestei universităţi partenere a Saclay de lângă Paris.

În centrul dezbaterilor s-au aflat ”mizele rezilienţei societăţilor democratice europene”, cu mai puţin de cinci luni înaintea alegerilor europene, în care extrema dreaptă ar putea să avanseze puternic.

În Franţa, Partidul Adunarea Naţională (RN, extremă dreapta) este creditat pe prima poziţie în sondaje, devansând puternic tabăra prezidenţială, o situaţie care poate rezona în Suedia, unde premierul conservator Ulf Kristersson conduce un Guvern de coaliţie susţinut de Partidul Democraţilor din Suedia (SD, extremă dreapta), care nu are însă miniştri în Executiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.