Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron şi Meloni discută despre cooperarea în domeniul migraţiei

france24.com
macron meloni

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Giorgia Meloni au discutat joi seară, la Bruxelles, despre "oportunităţile de cooperare" între cele două ţări în materie de migraţie, industrie şi spaţiu, a anunţat vineri Palatul Elysée, transmite AFP, citat de Agerpres.

Cei doi lideri, care s-au întâlnit în marja unui summit UE, au vorbit şi despre "necesitatea de a continua să lucrăm pentru suveranitatea europeană" în ceea ce priveşte politica industrială şi decarbonizarea economiei.

Ei au reafirmat, de asemenea, "hotărârea de a sprijini Ucraina în faţa agresiunii ruse şi au salutat acordul la care s-a ajuns pentru a furniza ucrainenilor muniţia şi rachetele de care au nevoie graţie industriei europene".

A fost ce de-a doua întâlnire între Emmanuel Macron şi Giorgia Meloni după un contact iniţial la Roma, în octombrie 2022, când Meloni a preluat mandatul de premier.

Tensiuni bilaterale

Ulterior, problema migraţiei s-a aflat la originea unor tensiuni bilaterale puternice în noiembrie 2022, după ce prim-ministrul italian de extremă dreapta a refuzat să primească nava umanitară Ocean Viking, care avea la bord 230 de migranţi. Parisul a permis navei să andocheze în Franţa, dar a denunţat comportamentul "inacceptabil" al Romei şi a suspendat primirea planificată a 3.500 de migranţi din Italia. Giorgia Meloni a denunţat o reacţie "agresivă" şi "nejustificată" din partea Franţei.

În februarie, ea a considerat, de asemenea,"nepotrivită" invitaţia adresată de preşedintele francez omologului ucrainean Volodimir Zelenski de a merge la Paris în ajunul unui summit european. Macron l-a primit atunci pe Zelenski la Palatul Elysée alături de cancelarul german Olaf Scholz. Potrivit presei italiene, Meloni nu a primit prea bine faptul că nu a fost invitată la această reuniune.

Europenii au aprobat luni alocarea a două miliarde de euro pentru finanţarea achiziţiilor comune de muniţie de artilerie de care Ucraina are nevoie disperată pentru a contracara ofensiva rusă.

Franţa şi Italia vor livra Ucrainei un sistem de apărare sol-aer cu rază medie de acţiune MAMBA pentru a o ajuta să facă faţă atacurilor dronelor, rachetelor şi avioanelor ruseşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.