Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron şi Merkel au discutat despre crizele care afectează Europa: Belarus, Turcia, vaccinul contra Covid-19, printre temele abordate

putin erdogan merkel macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a primit-o joi pe Angela Merkel la Fort de Brégançon pentru a discuta despre viitorul apropiat al Europei devastate de tensiunile din Mediterana orientală, epidemia de coronavirus şi cazul Belarus, potrivit Le Figaro, anunță news.ro.

Emmanuel Macron a propus împreună cu Angela Merkel o mediere europeană între diferiţii actori implicaţi în criza din Belarus, în legătură cu Rusia. "UE va trebui să continue să se mobilizeze alături de sutele de mii de beloruşi care protestează", a afirmat Macron.

Citește și: Lovitură pentru Viorel Cataramă! Biroul Electoral Central i-a invalidat candidatura la Primărie

"Un dialog între autorităţi, opoziţie şi societatea civilă este (...) indispensabil. Sperăm ca acest dialog să poată fi pus în practică pentru populaţia din Belarus. Dar Uniunea Europeană este pregătită să fie alături, dacă rolul nostru de mediere poate fi util şi dacă este dorit de beloruşi, împreună cu alte instituţii, în special OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), şi incluzând Rusia în dialog", a declarat preşedintele francez alături de cancelarul german Angela Merkel.

"Am avut, cu Angela Merkel şi Charles Michel, mai multe schimburi cu preşedintele Putin în Belarus", a mai spus el. Dar preşedintele "Lukaşenko nu a vrut să vorbească cu niciunul dintre noi", a asigurat Merkel.

Cei doi şefi de stat au vorbit şi despre Turcia, în prezent în centrul tensiunilor cu Franţa şi Grecia în Mediterana orientală.

"Obiectivul nostru strategic în Mediterana orientală este acelaşi: suveranitatea europeană şi stabilitatea", a declarat Emmanuel Macron. "Fiecare avem mijloacele noastre, avem fiecare istoria noastră. Trebuie să existe o complementaritate" pentru a înţelege acest obiectiv comun", a adăugat el.

Citește și: Lider PNL: ‘Marcel Ciolacu e Viorica Dăncilă în pantaloni. PSD a pierdut legitimitatea de a râvni la putere’

Cei doi lideri au abordat şi subiectul coronavirus. "Am spus şi este foarte important, chiar în momentul în care aveam mai multe vaccinuri care sunt în faza III, că sunt perspective rezonabile de a avea un vaccin în următoarele luni", a afirmat Macron. "Asta nu va rezolva probleme în următoarele săptămâni, ci în următoarele luni".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.