Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron solicită măsuri europene pentru sprijinirea agricultorilor

politico.eu
macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut joi o serie de măsuri europene în favoarea agricultorilor, care protestează în multe ţări ale UE, între care simplificări "tangibile" ale Politicii Agricole Comune (PAC) şi o forţă sanitară specială pentru a evita "concurenţa neloială" între state membre, relatează AFP.

"Exista o luptă europeană de dus", "trebuie o Europă mai puternică şi mai concretă pentru a proteja veniturile agricultorilor noştri" şi "o reducere drastică a birocraţiei şi a complexităţii", a declarat preşedintele francez, în cursul unei conferinţe de presă, la încheierea unui summit european la Bruxelles, potrivit Agerpres.

"Nu, Europa nu este surdă. Da, provocarea este imensă. Da, avem mijloacele pentru a-i face faţă", a insistat el în timp ce principalul sindicat agricol francez, FNSEA, a acuzat Uniunea Europeană de "surditate" în faţa aşteptărilor şi revendicărilor agricultorilor.

Preşedintele Macron a cerut în special "înfiinţarea unei forţe europene de control sanitar şi agricol" pentru a verifica dacă "regulile europene" sunt aplicate peste tot în acelaşi mod, cu "controale omogene".

Trebuie să ne asigurăm că nu există o eludare "la nivel european" a regulilor "de către marile centrale de cumpărare europene", a afirmat, de asemenea, şeful statului francez, al cărui guvern a anunţat mai multe măsuri pentru a pune capăt unei vaste mişcări de furie a agricultorilor.

Comisia Europeană va pregăti o propunere pentru "a reduce povara administrativă" care apasă asupra agricultorilor, a anunţat joi preşedinta executivului UE, Ursula von der Leyen, pentru a încerca să răspundă furiei din sector.

'Vom lucra împreună cu preşedinţia belgiană (a Consiliului UE - n.red.) la o propunere pe care o vom prezenta (...) pentru a reduce povara administrativă' a procedurilor Politicii Agricole Comune, a declarat şefa Comisiei după summitul UE desfăşurat la Bruxelles.

Ea a promis că propunerea va fi "gata la timp" pentru viitoarea reuniune a miniştrilor agriculturii ai statelor membre, prevăzută la 26 februarie la Bruxelles.

Anunţul de joi al Comisiei survine în timp ce mii de manifestanţi veniţi din mai multe ţări şi în jur de 1.200 de tractoare au invadat joi străzile din Bruxelles, ca ecou al furiei din sectorul agricol european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.