Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Macron vrea să înscrie consimţământul, în materie de viol, în dreptul francez

indianwineacademy.com
macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron anunţă că vrea să înscrie în dreptul francez noţiunea de consimţământ, în materie de viol, într-o discuţie filmată cu Asociaţia feministă ”Choisir la cause des femmes”, pe care AFP scrie că a văzut-o, potrivit news.ro.

”O voi înscrie în dreptul francez”, a răspus şeful statului, întrebat cu privire la acest lucru de către Violaine Lucas, preşedinta asociaţiei înfiinţate de către Gisèle Halimi la 8 martie, în marja Zilei Internţaionale a Drepturilor Femeii.

”Aştept întru totul să o integrăm în dreptul francez, iar consimţământiul să fie înscris”, a adăugat el în această discuţie difuzată pe Instagram, pe care AFP scrie că a văzut-o în întregime şi i-a confirmat autenticitatea.

Palatul Élysée, întrebat despre această declaraţie, nu a dorit să comenteze.

În prezent, Articolul 222-23 al Codului Penal defineşte violul ca ”orice act de penetrare sexuală, indiferent de natură, sau orice act buco-genital comis asupra altuia sau asupra persoanei autorului prin violenţă, constrângere, ameninţare sau surpriză”.

Noţiunea de consimţământ, care a reapărut în anii 2010, odată cu unda de şoc a #metoo nu este menţionată în mod explicit, iar mai multe voci cer, de mai multe luni, revizuirea acestei definiţii.

”Dacă o face, este o veste bună”, a declarat AFP Violaine Lucas.

”Acest lucru ne va permite să aprofundăm ceea ce Gisèle Halimi a început să facă în 1979, la procesul din Aix-en-Provence”, adaugă ea, evocând un proces emblematic care a contrinuit la recunoaşterea prin lege a violului drept infracţiune penală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.