Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE al Republicii Moldova, despre solicitarea către ONU. Ce vizează

republica moldova

Solicitarea guvernului la Chişinău făcută ONU vizează includerea pe ordinea de zi a sesiunii din septembrie a Adunării Generale a problemei legate de staţionarea ilegală a Grupului operativ de forţe ale Rusiei în Transnistria (GOTR) în ultimii 25 de ani şi nu priveşte forţa rusă de menţinere a păcii, a explicat joi seara într-un comunicat Ministerul de Externe moldovean, potrivit mass-media de peste Prut, informează agerpres.ro

"Iniţiativa Republicii Moldova nu pune în discuţie şi nu urmăreşte retragerea militarilor ruşi care fac parte din forţa trilaterală de menţinere a păcii care operează în zona de securitate din regiunea transnistreană', precizează diplomaţia de la Chişinău, potrivit Moldova.org. 

La 21 iulie a.c, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declaraţia privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării, care solicita, între altele, guvernului şi preşedintelui Republicii Moldova să promoveze adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU privind retragerea trupelor militare ruse aflate ilegal pe teritoriul ţării. 

În virtutea acestor prevederi, prin intermediul unei scrisori adresate secretarului general al ONU, guvernul Republicii Moldova a iniţiat procedura de înscriere pe agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale a ONU a unui punct intitulat "Retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova". 

Toate informaţiile în acest sens vehiculate recent în mass-media, în particular din Federaţia Rusă, distorsionează atât esenţa iniţiativei Republicii Moldova la ONU, cât şi textul documentelor transmise secretarului general al ONU, susţine diplomaţia moldoveană. 

În acest sens, MAE de la Chişinău anunţă că Adunarea Generală a ONU va examina la începutul sesiunii anuale din luna septembrie cererea Republicii Moldova privind includerea în agenda sesiunii a solicitării autorităţilor moldovene. 

Precizarea MAE intervine după ce preşedintele Igor Dodon a criticat demersul guvernului, confundând GOTR cu forţa rusă de menţinere a păcii din Transnistria, subliniind că actuala operaţiune de menţinere a păcii de pe Nistru trebuie să continue în formatul actual. 

"Operaţiunea de pacificare de pe Nistru se desfăşoară la un nivel profesionist înalt şi îndeplineşte sarcinile prevăzute în 'Acordul cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova' care a fost semnat în anul 1992 de către Moldova şi Rusia", a declarat Dodon, citat de IPN. 

Reacţia Moscovei a venit prin vocea reprezentantului permanent al său la ONU, Vasili Nebenzea, care a calificat-o drept un demers "inamical", care nu va conduce la un proces paşnic de reintegrare a celor două maluri ale Nistrului în cadrul formatului de negocieri "5+2" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus SUA şi UE, ca observatori), conform Deschide.md. 

Neclaritatea în privinţa trupelor ruse din Transnistria s-a strecurat din cauză că uneori şi GOTR îi este atribuită pe nedrept misiunea de menţinere a păcii în Transnistria, potrivit presei de la Chişinău. Misiunea de pacificare a fost instituită în 1992, după războiul din Transnistria, în timp ce GOTR a fost creat în 1995, prin reorganizarea Armatei a 14-a, care urma să fie retrasă din regiune, conform acordului de încheiere a focului. 

Conform unor surse de la Chişinău, contingentul GOTR ar număra în prezent aproximativ 2.800 de militari, pe când operaţiunea de menţinere a păcii un efectiv de 480 de militari. Surse ruseşti susţin că GOTR nu are în componenţa sa mai mult de 1.500 de militari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.