Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE, de Ziua Internaţională a 'Căştilor Albastre': 'Femeile în misiune, factor esenţial al păcii'

ONU
castile albastre

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi exprimă aprecierea pentru activitatea celor peste o sută de mii de militari, poliţişti, jandarmi şi personal civil care participă în prezent la misiunile ONU de menţinere a păcii, mesaj transmis cu ocazia Zilei internaţionale a forţelor ONU de menţinere a păcii, subliniind rolul femeilor în teatrele de operaţii.

"MAE salută marcarea în acest an a Zilei internaţionale a forţelor ONU de menţinere a păcii, sub deviza 'Femeile în misiunile ONU de menţinere a păcii: factor esenţial al păcii', având în vedere contribuţia efectivă a femeilor în teatrele de operaţii prin dialogul cu comunităţile locale, prin buna înţelegere a problematicii complexe şi prin soluţiile pe care le oferă pentru realizarea mandatelor misiunilor ONU de menţinere a păcii", precizează MAE.

Marcarea acestei zile este importantă pentru România, care are o experienţă de aproape trei decenii de participare la misiuni ale ONU de menţinere a păcii, contribuţia sa depăşind, de-a lungul timpului, 10.000 de membri din rândul militarilor, poliţiştilor şi jandarmilor, se arată în comunicat.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

MAE subliniază faptul că ţara noastră participă în prezent la opt misiuni ONU de menţinere a păcii, cea mai importantă participare fiind cea din cadrul Misiunii multidimensionale integrate de stabilizare a ONU în Mali - MINUSMA.

"Începând cu luna octombrie 2019, România contribuie pentru prima dată cu mijloace de transport aerian prin detaşamentul de elicoptere al MApN deplasat în Mali, precum şi cu personalul de specialitate care asigură deplina sa funcţionalitate", conform sursei citate.

Organizaţia Naţiunilor Unite şi statele sale membre marchează în fiecare an, la 29 mai, Ziua internaţională a forţelor ONU de menţinere a păcii, cunoscută şi ca Ziua internaţională a ''Căştilor Albastre'', ca urmare a adoptării unei rezoluţii a Adunării Generale a ONU (57/129 din anul 2002) pe această temă.

Data aleasă a avut în vedere că, la 29 mai 1948, a fost desfăşurată în teritoriile palestiniene prima misiune ONU de menţinere a păcii - "United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO)".

Tema aleasă pentru celebrarea Zilei internaţionale a forţelor ONU de menţinere a păcii în acest an este "Femeile în misiunile ONU de menţinere a păcii: factor esenţial al păcii" şi marchează împlinirea a 20 de ani de la adoptarea rezoluţiei 1325/2000 a Consiliului de Securitate al ONU intitulată "Femeile, pacea şi securitatea".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.