Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE răspunde la acuzaţiile de înaintare ilegală în grad diplomatic

mae ministerul afacerilor externe logo antent

Secretarul executiv al PNL, Radu Carp, l-a acuzat pe ministrul de Externe că l-ar fi promovat ilegal în rang diplomatic pe fostul ministru Titus Corlăţean. Ministerul de Externe precizează că acuzaţiile liderului PNL se bazează pe o interpretare eronată a legii.

"În ceea ce priveşte situaţia raporturilor de muncă ale domnului Titus Corlăţean cu MAE, acesta este angajat al MAE pe durată nedeterminată începând cu data de 12.09.1994, moment de la care a parcurs diverse trepte ale carierei diplomatice, conform prevederilor legale", precizează MAE.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, norma aplicabilă în cazul suspendării raporturilor de muncă este art. 66 din Legea nr. 269/2003 privind Statutul corpului diplomatic și consular al României. Aceasta reglementează explicit situația persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică și cărora li se suspendă raporturile de muncă pe perioada mandatului. Astfel, art. 66 prevede că :”(1)Membrilor Corpului diplomatic şi consular al României numiţi în funcţii de demnitate publică li se suspendă raporturile de muncă pe perioada mandatului. (2) La încetarea funcţiei de demnitate publică şi la revenirea în Ministerul Afacerilor Externe li se recunoaşte vechimea în activitatea diplomatică sau consulară.”

Pentru perioada mandatului funcției de demnitate publică, acestor persoane li se recunoaște vechimea în activitatea diplomatică şi implicit posibilitatea promovării în grad diplomatic. De altfel, conform art. 16 din Statutul Corpului diplomatic și consular, „gradul diplomatic se păstrează cu titlu onorific”.

MAE subliniază că, pentru promovarea în grad diplomatic în baza art. 9 alin (2) din Statutul Corpului diplomatic, singura condiție formală impusă de Statut este îndeplinirea a jumătate din perioada de stagiu, condiţie respectată, având în vedere că ultima avansare în grad a lui Titus Corlăţean a avut loc acum 13 ani.

"În ceea ce privește invocarea în comunicatul domnului Carp a art. 64 din Statut, MAE precizează că prevederile acestuia nu sunt aplicabile în cazul domnului Corlăţean, întrucât se referă la suspendarea raporturilor de muncă în cazul membrilor Corpului diplomatic și consular care sunt trimiși de statul român în calitate de funcționari la organizații internaționale, ceea ce nu e cazul în speţa de faţă.

Cu privire la invocarea în același comunicat a art. 49 şi art. 51 din Legea nr. 269/2003, este de notat că acestea se aplică membrilor Corpului Diplomatic și Consular al României (CDCR) aflaţi în activitate în MAE şi nu celor care potrivit legii (art. 66 din Legea 269/2003) au raporturile de muncă suspendate. În consecinţă,  nu se poate lua în calcul ipoteza aplicării art. 49 şi art. 51 din Legea 269/2003 în situaţia domnului Corlăţean sau a altui membru al CDCR care are raporturile de muncă suspendate", se mai arată în comunicatul MAE.

Vezi şi: Scandal la MAE: Aurescu, acuzat că a încalcat legea

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.