DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

MAE salută aniversarea a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Canada

mae ministerul afacerilor externe logo antent

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 3 aprilie 2022, a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-canadiene, la nivel de ambasadă, subliniind că cele două ţări împărtăşesc obiective şi interese comune la nivel internaţional şi promovează respectul pentru normele şi valorile democratice, care stau la baza solidităţii relaţiei transatlantice.

"Ţările noastre cooperează excelent în cadrul NATO, în formatul UE-Canada (stabilit prin Parteneriatul Strategic UE-Canada şi Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre UE şi Canada), dar şi în cadrul ONU, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei şi în alte formate multilaterale de cooperare. O contribuţie importantă la soliditatea legăturilor dintre România şi Canada o aduce comunitatea românilor din Canada, care este foarte bine integrată, apreciată din punct de vedere profesional şi are un aport considerabil la bunăstarea şi dezvoltarea societăţii canadiene", a precizat MAE, într-un comunicat transmis AGERPRES.

În cei 55 de ani de relaţii diplomatice, dinamica şi substanţa cooperării bilaterale s-au dezvoltat continuu, dobândind în prezent importanţă strategică, a adăugat sursa citată.

Potrivit MAE, relaţia de încredere dezvoltată în domeniul apărării, inclusiv prin intermediul strânsei cooperări la nivel NATO, contribuie la susţinerea ordinii internaţionale bazate pe reguli, esenţială pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale şi pentru protejarea democraţiei şi libertăţii.

"Canada a participat constant cu aeronave militare la misiunile de poliţie aeriană NATO din România. În contextul agresiunii ilegale pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, România şi Canada au o abordare convergentă în ceea ce priveşte importanţa consolidării în continuare a posturii de descurajare şi apărare a NATO inclusiv pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră. Cooperarea tradiţională dintre ţările noastre în domeniul energiei nucleare civile continuă să aibă relevanţă pentru securitatea energetică a României inclusiv în actualul context", a subliniat MAE.

Vizita în România din 7 martie 2022 a ministrului afacerilor externe al Canadei, Melanie Jolie, la invitaţia ministrului român al afacerilor externe Bogdan Aurescu, a reconfirmat angajamentul României şi Canadei de a aprofunda relaţiile bilaterale şi a reflectat coordonarea strânsă în gestionarea situaţiei create de agresiunea militară ilegală a Rusiei în Ucraina, a amintit MAE.

În urma consultărilor politice aprofundate, ministrul Bogdan Aurescu şi ministrul Melanie Jolie au semnat o Declaraţie Comună privind rezultatele vizitei şi acţiunea comună în perioada următoare, disponibilă aici: http://www.mae.ro/node/58008

"Aniversarea a 55 de ani de relaţii bilaterale oferă oportunitatea de a reitera obiectivul comun al adoptării unei Declaraţii de Parteneriat Consolidat între România şi Canada şi a unei Foi de Parcurs pentru relaţia bilaterală, ca expresie puternică a angajamentului reciproc pentru a întări şi extinde legăturile strânse dintre ţările noastre", a concluzionat MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.