Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MAE: Sperăm ca prelungirea tranziției să reflecte angajamentul Kievului de soluționare deplină a impactului Legii Educației

MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi exprimă speranţa că "intenţia de prelungire a termenului de tranziţie reflectă angajamentul asumat al autorităţilor ucrainene de a soluţiona pe deplin aspectele legate de impactul Legii Educaţiei asupra persoanelor aparţinând minorităţii române".

MAE arată, într-un răspuns la solicitarea AGERPRES, că recenta întâlnire a ambasadorului României în Ucraina cu ministrul Învăţământului şi Ştiinţei de la Kiev, Lilia Grinevici, "face parte din demersurile constante ale Ministerului Afacerilor Externe pe linia promovării poziţiei naţionale în ceea ce priveşte Legea Educaţiei din Ucraina şi impactul său asupra persoanelor aparţinând minorităţii româneşti". 

Subiectul principal al discuţiilor a vizat implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, precum şi aspectele legate de Protocolul de colaborare în domeniul învăţământului, propus de partea română părţii ucrainene, care include prevederi menite a asigura prezervarea dreptului la învăţământ în limba română la toate nivelurile de Educaţie. 

MAE reaminteşte, în context, acţiunile României pe lângă autorităţile ucrainene cu scopul de a determina atât implementarea integrală a deciziilor Comisiei de la Veneţia, cât şi consultarea comunităţii româneşti în ceea ce priveşte măsurile în domeniul Educaţiei, respectiv vizita în România a ministrului de Externe Klimkin - 13 octombrie 2017, primirea de către reprezentanţi ai MAE a reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina - 19 decembrie 2017, vizita ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, la Cernăuţi - 11 ianuarie 2018. 

"Ne exprimăm speranţa că intenţia de prelungire a termenului de tranziţie reflectă angajamentul asumat al autorităţilor ucrainene de a soluţiona pe deplin aspectele legate de impactul Legii Educaţiei asupra persoanelor aparţinând minorităţii române", arată MAE. 

Totodată, ministerul subliniază că "promovarea dreptului la învăţământ pentru toţi vorbitorii de limba română din Ucraina rămâne pe mai departe o prioritate pentru MAE, care va fi promovată adecvat în dialogul cu partea ucraineană". 

Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina a prelungit perioada de tranziţie pentru implementarea "articolului lingvistic" din noua Lege a Educaţiei până în 2023, a anunţat săptămâna trecută ministrul Lilia Grinevici, conform portalului Rakurs.ua. 

Ministerul a acceptat în totalitate recomandările Comisiei de la Veneţia, a declarat la 1 februarie Grinevici în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul României la Kiev, Cristian-Leon Ţurcanu, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial al instituţiei. 

La 28 octombrie 2017, în Ucraina a intrat în vigoare noua Lege a Educaţiei, care introduce în şcoli sistemul de douăsprezece clase şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera Educaţiei, o lege ce a suscitat un val de critici din partea minorităţilor naţionale din această ţară, inclusiv din partea etnicilor români, care se tem că şcolile româneşti vor dispărea în câţiva ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.