Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maghiarii bagă capul în scandalul măsurilor fiscal-bugetare: Dacă s-ar fi adoptat propunerile UDMR în anii trecuţi, altfel ar arăta bugetul ţării

weradio.ro
Miklos Zoltan

Maghiarii bagă capul în scandalul măsurilor fiscal-bugetare: Dacă s-ar fi adoptat propunerile UDMR în anii trecuţi altfel ar arăta bugetul ţării

Deputatul Zoltán Miklós (UDMR) susţine că obiectivul numărul unu al autorităţilor trebuie să fie crearea unui sistem cât mai simplu de impozitare la firme, cum este la persoane fizice, deoarece sunt probleme cu eficientizarea colectării. Zoltan Miklos a declarat, marţi, la Prima News, că ar trebui să aibă o consultare reală înainte ca guvernanţii să depună proiectul privind măsurile fiscale în Parlament, în condiţiile în care acum se testează doar opinia publică cu tot felul de variante, ceea ce nu este un lucru benefic.

”Comentăm doar ceea ce a apărut în presă, vorbim vorbe, ar trebui să aşteptăm forma finală a proiectului de lege care va fi depusă în Parlamet. E nevoie de o consultare reală înainte ca un asemenea pachet fiscal să fie depus. În momentul de faţă se testează opinia publică, ceea ce nu este benefic. Este deficit şi trebuie luate măsuri, trebuie făcute economii, o colectare mai bună, avem nevoie de modificări fiscale. În momentul de faţă există multă inechitate în sistem. Munca este impozitată la 41,5%, capitalul, dividendele, 8%, cei care au venituri din chirii, 10%, dar va scădea la 8%, iar acest lucru duce la inegalităţi în societate, ceea ce nu este benefic nimănui. Există şi nereguli care trebuie eliminate şi rezolvate. Nu este impozit până la o sumă de 66.750 de lei pentru câştigurile din jocurile de noroc. Nu cred că este în regulă ca munca cinstită să fie impozitată la peste 40%, iar câştigurile la păcănele nu. Acordăm facilităţi fiscale la salariul minim, o sumă de 200 de lei care nu se impozitează, de parcă avem interesul să fie cât mai mulţi angajaţi la salariul minim”, a spus Miklos.

Potrivit acestuia, actuala coaliţie de la guvernare vine cu taxă de solidaritate, un impozit plătit de firmele multinaţionale de 1% din cifra de afaceri, care a fost propusă initial de UDMR în 2021.

”Dacă s-ar fi adoptat atunci, am fi avut un impact de 16 miliarde de lei la buget în doi ani. PNL nu a fost de acord, dar acum sunt de acord şi există consens în coaliţie”, a precizat deputatul UDMR. Întrebat dacă Uniunea va formula amendamente la pachetul fiscal al Guvernului, Zoltan Miklos a răspuns că abordarea va fi una constructivă.

”Avem nevoie de ajustări fiscale, aşteptăm să fie depus proiectul, vom formula amendamente şi în baza a ceea ce va rezulta, vom lua o decizie cu privire la ce vom face la moţiunea de cenzură”, a arătat acesta. Zoltan Miklos a adăugat că ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, a avansat ideea impozitării profiturilor excepţionale ale băncilor. El personal a propus în urmă cu un an un impozit pe profiturile excepţionale ale agenţilor economici care au profitat în ultimii ani în urma crizelor economice şi sanitare, iar dacă ar fi fost adoptată atunci ar fi avut, de asemenea, un impact pozitiv asupra bugetului.

”Consider că avem nevoie de un sistem simplu de impozitare la firme, cum este la persoanele fizice, avem cota unică, care este un sistem simplu, nu ca impozitarea progresivă propusă, care necesită globalizarea veniturilor. Avem probleme în eficientizarea colectării. Obiectivul numărul unu ar trebui să fie să avem un sistem cât mai simplu, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru juridice, pentru că nu suntem pregătiţi pentru sisteme complicate”, a mai spus deputatul UDMR.

În ceea ce priveşte salariul minim, Zoltan Miklos a menţionat că într-o societate modernă, acesta nu se stabileşte de niciun Guvern, ci de patronate şi sindicate, de asemenea am putea avea salarii minime diferenţiate pe diferite domenii. ”Nu trebuie să rămână acea facilitate de 200 de lei la salariul minim, nu trebuie să stimulăm angajarea oamenilor la salariul minim. Eu aş da facilităţi fiscale pentru acei angajatori care dau salarii cât mai oamenilor”, a conchis Zoltan Miklos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.