Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maghiarii transilvăneni dau vina pe Ucraina și NATO pentru războiul cu Rusia - sondaj

Radu Pop
sondaj partid

Politologul Tibor Toró a prezentat un sondaj despre percepțiile maghiarilor transilvăneni cu privire la războiul din Ucraina, conform publicației transtelex.ro. Datele sondajului telefonic privind războiul ruso-ucrainean au fost completate cu o analiză a rețelelor de socializare: între 24 februarie și 9 martie 2022, 2.341 de pagini de Facebook și 537 de grupuri publice au fost monitorizate .

Cum văd maghiarii ardeleni războiul?

Cercetătorii au dorit să clarifice această întrebare în urma sondajului telefonic.

Una dintre întrebările reprezentative din acest punct de vedere a fost cine a fost considerat responsabil pentru izbucnirea războiului. Opțiuni de răspuns: Putin, Rusia, SUA, Ucraina, Joe Biden, Volodimir Zelensky, NATO și UE.

Dintre maghiarii transilvăneni, mult mai mulți au ales răspunsurile care neagă responsabilitatea Rusiei lui Vladimir Putin: doar 25 la sută dintre cetățenii din Secuime i-au considerat pe Putin și Rusia responsabili, iar 53 la sută au spus că Ucraina și NATO sunt de vină pentru izbucnirea conflictului armat, în timp ce 22% dintre respondenți nu au putut sau nu au vrut să răspundă la întrebare.

Cum să reacționeze România?

O altă întrebare arată opinia maghiarilor ardeleni într-un mod ceva mai nuanțat, pentru că acolo a fost posibilă clasificarea răspunderii pentru izbucnirea conflictului pe o scară de la 1 la 10: deși Putin și Rusia au obținut un punctaj mare, ei au indicat și responsabilitatea SUA și a lui Joe Biden cu același scor.

În opinia publică românească, 74 la sută dintre români consideră Rusia responsabilă, iar doar 16 la sută dau vina pe Ucraina și NATO.

Întrebați ce poziție ar trebui să ia România în această situație, 86% dintre maghiarii transilvăneni au răspuns că trebuie păstrată o distanță egală de ambele părți, iar doar 4-5% au considerat că Ucraina ar trebui sprijinită mai mult.

Între timp, jumătate din românii majoritari au fost de părere că Ucraina ar trebui să fie de partea în acest conflict.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.