Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Magia Rolling Stones a cuprins Havana

rollingstone.com
rolling stone

Legendara trupă britanică The Rolling Stones a susţinut vineri primul său concert la Havana, în faţa a zeci de mii de fani cubanezi dar şi din străinătate care au călătorit în Cuba pentru a nu pierde acest eveniment considerat de mulţi drept istoric, conform AFP şi Reuters. 

Concertul la care accesul a fost gratuit a început cu piesa "Jumpin' Jack Flash", o piesă înregistrată în 1968 pe când fanii cubanezi ai rockului îşi împrumutau în secret viniluri ale formaţiei britanice. Dacă erau prinşi ascultând această muzică "decadentă" ei riscau să fie trimişi la muncă forţată în brigăzi patriotice pentru a fi "vindecaţi de deviaţionism ideologic". 

"Ştim că a existat o perioadă în care era greu să ascultaţi muzica noastră în Cuba, însă acum suntem aici (...) Cred că în sfârşit vremurile s-au schimbat", le-a transmis Mick Jagger fanilor cubanezi de pe scenă, în limba spaniolă, potrivit Agerpres

"Este fantastic! Iar atunci când aceşti legendari rockeri britanici vorbesc în spaniolă pentru publicul cubanez este încă şi mai extraordinar. S-au schimbat multe lucruri şi încă şi mai multe urmează să se schimbe", a susţinut Marben Mora, o iubitoare a rockului în vârstă de 30 de ani. 

Formaţia britanică şi-a continuat concertul cu piesa "It's Only Rock 'n Roll (But I Like It)", o piesă care are, de asemenea, o semnificaţie aparte pentru fanii cubanezi supuşi discriminărilor pentru gusturile lor în muzică. 

Fanii, unii dintre ei vizibil emoţionaţi, au început să se strângă în complexul Havana Ciudad Deportiva, unde a avut loc concertul, cu 18 ore înainte de începerea spectacolului. 

"Îl iubesc pe Mick Jagger atât de mult. Mereu am visat la un astfel de concert. Nici nu am mai putut să dorm la gândul că va veni aici", a susţinut Angela Menendez, infirmieră la un spital, care s-a prezentat printre primii în locaţia unde avea să aibă loc concertul, pentru a ocupa un loc în faţa scenei. 

Mick Jagger, alături de chitariştii Keith Richards şi Ronnie Wood, de bateristul Charlie Watts şi de basistul Darryl Jones, au interpretat 18 dintre hiturile din perioada clasică a formaţiei, nelipsind piese precum "Sympathy for the devil", "Angie", "Paint it black" şi "Satisfaction". Spectacolul s-a derulat pe o scenă de 80 de metri lungime, prevăzută cu 7 ecrane gigantice. 

"Scena ne-a luat cu totul prin surprindere. Nu am văzut niciodată o astfel de tehnologie aici (...) Totul este pe cale să se schimbe! Acest concert semnifică faptul că totul este pe cale să se schimbe", a comentat şi Leonardo Perez, un şofer de taxi în vârstă de 56 de ani. 

Formaţia The Rolling Stones s-a format la Londra în 1962, la doar 3 ani după ce Fidel Castro şi rebelii săi au preluat puterea în Cuba, răsturnând un guvern corupt pro-american. 

În mod ironic, tinerii idealişti, pletoşi şi bărboşi care au luptat alături de Castro, au ajuns să considere formaţii precum The Rolling Stones sau The Beatles drept exponente ale unei culturi subversive, interzicând muzica rock la radio şi la televizor. Jumătate de secol mai târziu, atât formaţia The Rolling Stones cât şi conducerea comunistă a Cubei împărtăşesc o longevitate de invidiat. 

"Timpul schimbă totul", a declarat Mick Jagger, 72 de ani, joi, la sosirea pe aeroportul din Havana. 

Unul dintre fanii străini care au călătorit în Cuba pentru a asista la acest concert istoric este olandezul Sjoerd Olrichs, 67 de ani, care s-a îndrăgostit de muzica formaţiei încă din 1964 când a auzit la radio piesa "Not Fade Away". De atunci el a văzut nu mai puţin de 77 de concerte ale trupei britanice. 

"Pentru mine acest concert nu a fost despre Rolling Stones ci despre a vedea această formaţie în Cuba. Este un eveniment special pentru cubanezi", a declarat el. 

Unul dintre fanii Stones din Cuba, Juan Carlos Leon, 57 de ani, a rezumat starea de spirit a majorităţii fanilor prezenţi la acest eveniment muzical istoric: "Am aşteptat toată viaţa acest moment. Stones sunt cei mai buni!". 

Sărbătoarea rockului de vineri seară, de la Havana, a fost totală şi complet lipsită de incidente, în pofida afluenţei foarte mari de spectatori. Mii de fani care au ajuns mai târziu la concert au rămas blocaţi pe străzile din jurul complexului. Ei nu şi-au putut vedea idolii dar s-au consolat cu faptul că muzica lor s-a auzit perfect până la un kilometru în jurul scenei. 

După concert, un alt fan cubanez, Abel Perez, 40 de ani, a descris sentimentul majorităţii cubanezilor în ochii cărora acest concert reprezintă zorii unei noi ere în Cuba, o eră a deschiderii după cea a izolării. "Este primul concert adevărat din istoria Cubei. Este extraordinar. Eu sunt rocker de când mă ştiu dar aici totul era interzis. Acum a devenit clar. Drumuri noi se deschid iar rockul sparge toate barierele", a susţinut el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.