Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Magistrații din Olt vor purta banderola albe până la finalul lunii septembrie

magistrati

Magistraţii de la Tribunalul Olt vor purta banderole albe în sălile de judecată până la finalul lunii septembrie, ca formă de protest ''pentru a atrage atenţia asupra respectării Memorandumului privind justiţia adresat Guvernului de Asocia Magistraţilor din România şi de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România'', potrivit unui comunicat al Adunării Generale a Judecătorilor Tribunalului Olt publicat marţi pe portalul instanţei.

Magistraţii Tribunalului Olt s-au întrunit luni după-amiază la Adunarea Generală a Judecătorilor acestei instanţei şi au decis să continue până pe 30 septembrie forma de protest decisă la începutul lunii în curs, respectiv purtarea unor banderole albe în sala de judecată.

Citește și: Cu Ponta, într-un fel sau altul, vom înregistra un succes răsunător la parlamentare, anunță Diaconu

Proteste au fost marţi şi la Judecătoria Slatina, unde magistraţii judecă numai cauzele urgente iar grefierii au anunţat că îşi întrerup activitatea zilnic, timp de două ore, în intervalul 10,00 -12,00.

''Grefierii şi personalul conex din cadrul Judecătoriei Slatina vor întrerupe activitatea în cadrul instanţei, timp de două ore, în intervalul orar 10.00 - 12.00, în vederea susţinerii unui protest având ca revendicări: Declanşarea procedurii legale în vederea adoptării cât mai urgente a Statutului Grefierului, în urma consultării cu reprezentanţii grefierilor (...) Asigurarea unor condiţii de muncă decente, nu numai materiale, dar şi din punct de vedere al resurselor umane.(...) Implementarea unitară şi nediscriminatorie a actelor normative care au reglementat problematica salarizării (...) prin includerea categoriei profesionale a grefierilor şi a personalului conex între cele cărora li se aplică dispoziţiile OUG 20/2016'', potrivit unor comunicate postate pe portalul Judecătoriei Slatina.

Judecătorii respectivei instanţe au decis să soluţioneze în materie penală numai cauzele cu persoane aflate în stare de arest şi pe cele referitoare la măsuri preventive. Şi în materie civilă judecătorii au decis să soluţioneze mai puţine cauze, celelalte urmând a fi amânate.

Protestul judecătorilor de la Judecătoria Slatina a fost decis în cadrul unei Adunări Generale din 12 septembrie. Atunci judecătorii de la Judecătoria Slatina au hotărât că ''se impune aplicarea de către Ministerul Justiţiei pentru personalul instanţelor atât a prevederilor legale în vigoare - Legea 71/2015, OG 20/2016, cât şi a deciziilor adoptate de înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în RIL şi în HP şi a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în acest sens''.

În comunicatul postat pe portalul instanţei se mai precizează: ''Se impune punerea în aplicare a dispoziţiilor art. 136 din Legea 304/2004 republicată, privind gestionarea bungetului instanţelor de judecată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.(...) se impune adoptarea unui act normativ care să reglementeze situaţia juridică a personalului asimilat judecătorilor şi procurorilor, raportat la tipul de activitate pe care îl desfăşoară. (...) Cu unanimitate de voturi s-a hotărât susţinerea Memorandum-ului întocmit de asociaţiile magistraţilor, precum şi a memoriului privind solicitarea adresată Avocatului Poporului referitor la sesizarea Curţii Constituţionale în privinţa OUG 43/2016, asumat de toate asociaţiile magistraţilor, respectiv AFJR, UNJR, AMR şi APR. (...) Cu unanimitate de voturi s-a hotărât susţinerea publică a demisiei ministrului justiţiei''.

La Judecătoria Slatina, până la adoptarea unei alte decizii în Adunarea Generală, vor fi judecate numai cauzele urgente, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.