Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Magistrații s-au plâns experților Comisiei Europene

ciocanel judecator

Experţii Comisiei Europene care se ocupă de evaluarea sistemului de justiţie din România pentru raportul anual MCV au avut o întâlnire la Bucureşti cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, pentru a discuta subiecte de interes comun ce ţin de evoluţiile actuale din justiţie, informează Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR).

Potrivit unui comunicat al Uniunii, discuţiile s-au axat în principal pe solicitările magistraţilor cuprinse în "Memorandumul privind justiţia", în care se expun problemele din sistem judiciar şi se solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o "justiţie eficientă, modernă şi de calitate".

Citește și: FOTO Pozele cu FIICA SA de 15 ANI care l-au scos din minţi pe Cristi Boureanu

UNJR susţine că experţii MCV au fost de acord că problemele ridicate de magistraţi în memorandum sunt legitime, acestea necesitând o dezbatere şi o analiză temeinice.

Reprezentanţii asociaţiilor profesionale au scos în evidenţă necesitatea publicării metodologiei raportului MCV, precum şi numele persoanelor, instituţiilor şi organizaţiilor care oferă opinii cu privire la sistemul de justiţie din România.

Citește și: Doi studenți au făcut sex cu o pungă de plastic în loc de prezervativ: Cu ce s-au ales

"Am constatat că opiniile unor persoane atât din presă, cât şi din societatea civilă au ajuns să fie citate în MCV ca expertize cu privire la sistemul de justiţie din România, deşi aceste persoane nu au neapărat expertiză juridică. Evaluarea justiţiei din România nu poate fi făcută de persoane, instituţii sau organizaţii care rămân în anonimat, însă au implicaţii asupra acestui raport care are consecinţe inclusiv asupra relaţiei României cu partenerii externi", a spus Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR.

Dana Gîrbovan susţine că şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a spus, după publicarea actualului raport MCV, că acesta conţine "erori factuale", poziţie împărtăşită de UNJR.

Citește și: Un miliardar italian și-a dat soția, fostă Miss Ucraina în 2013, dispărută: Ce a aflat după două luni / VIDEO

"Pentru eliminarea acestor viitoare erori, este necesară publicarea metodologiei şi a numelui tuturor celor care îşi aduc aportul la elaborarea acestui raport", a mai spus Dana Gîrbovan.

Conform UNJR, un raport scris privind problemele din justiţie va fi trimis Comisiei Europene de asociaţiile profesionale ale magistraţilor în perioadă ce urmează.

Memorandumul stipulează expres că, prin adoptarea sa, "magistraţii îşi rezervă dreptul de a apela la toate formele democratice de acţiune pentru că aceste solicitări să fie puse în practică".

Citește și: INCREDIBIL Concurenții de la Jocurile Paralimpice au obținut rezultate mai bune decât cei de la Olimpiadă / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.