Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Magistraţii europeni cer eliberarea judecătorilor şi procurorilor arestaţi în Turcia

justitie turcia

După tentativa de lovitură de stat din Turcia, de vineri seara, au fost emise peste 2000 de mandate de arestare pe numele unor magistraţi. Sute de judecători şi procurori au fost deja reţinuţi, iar alţii au fost demişi. Organizaţia MEDEL (Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés - Magistraţi Europeni pentru democraţie şi libertăţi) a emis un comunicat prin care solicită eliberarea magistraţilor turci.

Vezi şi: REVOLTĂ în Turcia: Noi arestări de judecători şi militari

"MEDEL a fost informată că astăzi mii de judecători şi procurori din Turcia au fost arestaţi şi demişi.

Deşi MEDEL nu are suficiente informaţii pentru a comenta pe marginea tentativei de lovitură de stat care a avut loc în Turcia, este greu de înţeles cum şi de ce judecători şi procurori care îşi îndeplinesc datoriile juridice cotidiene ar fi implicaţi în asemenea fapte şi ar fi supuşi detenţiei pentru libertatea de judecată şi opinie.

MEDEL este alături de judecătorii şi procurorii asociaţi în YARSAV, asociaţie membră a MEDEL, dedicată valorilor independenţei sistemului judiciar şi statului de drept, şi alături de toţi judecătorii şi procurorii turci care sunt supuşi detenţiei pentru că şi-au făcut datoria de exercita un control democratic într-o societate democratică.

MEDEL solicită eliberarea imediată a judecătorilor şi procurorilor reţinuţi şi face apel la o evaluare independentă a sistemului judiciar din Turcia, cu implicarea deplină a observatorilor internaţionali", se precizează în comunicatul MEDEL, publicat de Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.

Vezi şi: Erdogan face apel la populație: 'Nu abandonaţi pieţele, nu vă relaxaţi'

MEDEL este o asociaţie european a judecătorilor şi procurorilor, înfiinţată în 1985 pentru a promova o viziune progresivă asupra justiţiei din Europa. MEDEL are 22 de organizaţii membre, din 13 ţări europene. Organizaţia are statut de observator la Consiliul Europei şi participă la activităţile Consiliului Consulativ al Judecătorilor Europeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.