Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REVOLTĂ în Turcia: Noi arestări de judecători şi militari

lawandcourtsblog.wordpress.com
justitie turcia

Zeci de generali, judecători şi procurori au fost arestaţi duminică în cursul unor operaţiuni în toată Turcia pentru presupusa lor implicare în puciul eşuat împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, au anunţat media turceşti, citate de AFP. 

Guvernul a anunţat deja arestarea, sâmbătă, a aproape 3.000 de soldaţi pentru presupusul lor rol în tentativa de înlăturare a regimului de la putere, lansată vineri seara şi care a eşuat sâmbătă dimineaţa după o noapte de violenţe care s-au soldat cu cel puţin 265 de morţi la Ankara şi Istanbul.

Probleme islamismului democratic


Epurările care au început imediat după eşecul puciului au provocat nelinişte în străinătate. Preşedintele american, Barack Obama, i-a reamintit Turciei ''necesitatea vitală'' ca toate părţile implicate ''să acţioneze în cadrul statului de drept'', după tentativa de puci. 

Potrivit televiziunii NTV, 34 de generali cu diferite grade au fost arestaţi până în prezent. Este vorba îndeosebi de figuri emblematice ale armatei, precum Erdal Ozturk, comandantul Armatei 3-a, şi Ademi Huduti, comandantul Armatei 2-a. Duminică dimineaţa, în oraşul Denizli (vest), comandantul garnizoanei, Ozhan Ozbakir, a fost arestat împreună cu 51 de soldaţi, a anunţat agenţia turcă de presă Anadolu.

Vești BUNE: Mama copilului din Nisa a fost GĂSITĂ


De asemenea, un reprezentant cu grad înalt al armatei aerului şi alţi militari de rang înalt au fost arestaţi pentru presupusa lor implicare în puciul eşuat la baza Incirlik (sud), folosită de către coaliţia internaţională pentru raidurile sale împotriva jihadiştilor în Siria, a indicat cotidianul Hurriyet duminică. Generalul Bekir Ercan Van a fost arestat duminică în acelaşi timp cu circa doisprezece ofiţeri de rang inferior la baza Incirlik, a relatat cotidianul, precizând că ei sunt supuşi unor interogatorii. 

Un responsabil turc a declarat pentru AFP că Ankara suspectează baza Incirlik, care a fost închisă sâmbătă şi care era şi astăzi, că ar fi fost folosită pentru alimentarea unor avioane de vânătoare utilizate de către pucişti vineri seara.

'Tentativă de lovitură de stat' în capitala Armeniei. Cine s-ar afla în spatele puciului


Epurările nu se limitează doar la armată, afirmă Anadolu, care precizează că au fost emise mandate de arestare în cazul a 2.745 de judecători şi procurori din toată Turcia. Numărul total al arestărilor este greu de estimat, dar agenţia de presă Dogan afirmă că 44 de judecători şi procurori au fost arestaţi noaptea trecută în oraşul Konya (centru) şi 92 în Gaziantep (sud-est). 

Ancheta a fost încredinţată unor procurori din Ankara şi persoanele arestate sunt suspectate de legături cu predicatorul autoexilat în SUA Fethullah Gullen. Acuzat de către Erdogan că a pus la cale tentativa de puci, imamul a dezminţit în mod ferm orice responsabilitate, potrivit agerpres.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.