Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Magnus Carlsen a decis că nu-și va apăra titlul mondial la șah anul viitor

theguardian.com
Magnus Carlsen

Magnus Carlsen nu-și va apăra titlul de campion mondialla șah, în 2023, împotriva rusului Ian Nepomniachtchi, deoarece nu este motivat să mai joace încă un meci, a declarat miercuri, într-un podcast, quintuplul campion norvegian, anunță mediafax.

Dacă Magnus Carlsen nu-și va apăra titlul, Nepomniachtchi îl va înfrunta probabil pe al doilea clasat la recentul turneu Candidates, chinezul Ding Liren.

„Simt că nu am prea multe de câștigat, nu-mi plac în mod deosebit meciurile din campionat și, deși sunt sigur că un meci ar fi interesant din motive istorice și toate acestea, nu am nicio înclinație să joc și pur și simplu nu voi juca meciul", a spus el în podcastul pentru sponsorul său, citat de Reuters.

„În cele din urmă, concluzia rămâne, una cu care mă simt destul de confortabil, una la care m-am gândit mult timp, aș spune mai mult de un an... cu mult înainte de ultimul meci, în care l-a învins pe Nepomniachtchi fără să piardă nicio partidă”, a mai spus Carlsen.

„Și am vorbit cu oameni din echipa mea, am vorbit cu FIDE, am vorbit și cu Ian. Și concluzia este, e simplu, că nu sunt motivat să mai joc încă un meci", a spus norvegianul, care a petrecut peste un deceniu ca cel mai bine clasat jucător din lume.

Președintele FIDE, Arkady Dvorkovici, a declarat că Carlsen, care a subliniat că nu se retrage din acest sport și că va rămâne un jucător activ, nu merită decât respect din partea FIDE și a comunității șahiste.

„Doar o mână de oameni din istorie pot înțelege și evalua prețul enorm pe care îl presupune să joci cinci meciuri pentru titlu", a declarat Dvorkovici într-o declarație.

„Decizia sa de a nu-și apăra titlul este, fără îndoială, o dezamăgire pentru fani și o veste proastă pentru spectacol. Ea lasă un mare gol.

Dar șahul este acum mai puternic ca niciodată - în parte datorită lui Magnus - iar meciul de campionat mondial, una dintre cele mai lungi și mai respectate tradiții din lumea sportului, va continua."

Carlsen declarase anterior că ar fi pregătit să renunțe la titlul mondial dacă următorul său adversar nu ar fi adolescentul iraniano-francez Alireza Firouzja, care este în prezent numărul trei mondial.

În schimb, Nepomniachtchi a pregătit o revanșă câștigând Turneul Candidaților de la Madrid la începutul acestei luni cu o rundă înainte de final.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.