Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mahmoud Abbas, dispus să reformeze Autoritatea Palestiniană pentru a putea conduce Gaza: Problema sunt politicile israeliene

washingtoninstitute.org
Mahmoud Abbas

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, declară că este pregătit să reformeze Autoritatea Palestiniană, dar că aceasta trebuie făcută în contextul unei inițiative diplomatice mai ample care vizează o soluție cu două state, căreia Israel se opune.

„Problema nu este schimbarea politicienilor (palestinieni) și formarea unui nou guvern; problema sunt politicile guvernului israelian”, a spus Abbas pentru Reuters într-un interviu rar, când a fost întrebat despre propunerile SUA de a renova Autoritatea Palestiniană, astfel încât să fie mai bine pregătită să guverneze Gaza după război.

În timp ce înalți oficiali americani care au vizitat Ramallah în ultimele săptămâni au evitat să discute despre nume specifice cu Abbas, Washingtonul a prezentat idei pentru ca președintele AP să numească un adjunct sau să predea o jurisdicție semnificativă unui prim-ministru care ar fi împuternicit să adopte reformele atât de necesare. spune un oficial american pentru The Times of Israel. Oficialul spune că SUA ar dori, de asemenea, să vadă pe Abbas să permită „sânge nou” să intre în partidul său Fatah, care domină AP și OLP.

În interviul Reuters, Abbas își ridică din nou cererea de ani de zile ca SUA să sponsorizeze o conferință internațională de pace, asemănătoare summitului de la Madrid din 1991, menit să promoveze statulitatea palestiniană pe liniile de dinainte de 1967.

Un înalt oficial american a declarat agenției de presă că ideea a fost discutată cu aliații americani, dar indică faptul că nu este în prezent principalul obiectiv al administrației.

Abbas își reiterează poziția împotriva utilizării violenței pentru a promova cauza palestiniană.

„Sunt cu rezistență pașnică. Sunt pentru negocieri bazate pe o conferință internațională de pace și sub auspiciile internaționale, care ar duce la o soluție care va fi protejată de puterile mondiale pentru a stabili un stat palestinian suveran în Fâșia Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est”, a spus el pentru Reuters.

El își exprimă deschiderea față de revenirea AP pentru a guverna Gaza dacă face parte dintr-o inițiativă mai largă a două state, dar spune: „Când ne vom întoarce, vom avea nevoie de resurse”, deoarece o mare parte din Fâșie a fost distrusă în lupte.

Abbas își reiterează poziția conform căreia SUA „poarte responsabilitatea a ceea ce se întâmplă” în Gaza, deoarece este un „complice” al Israelului. „America nu forțează Israelul să pună în aplicare ceea ce spune”, adaugă el.

Liderul AP insistă că vrea să organizeze alegeri de ani de zile, dar nu va face acest lucru fără includerea locuitorilor Ierusalimului de Est. Ramallah spune că Israelul refuză să permită votul în partea din orașul pe care a anexat-o în 1980.

Analiștii au speculat de mult că decizia lui Abbas de a nu organiza alegeri a fost mai mult motivată de temerile că Hamas va avea câștiguri pe cheltuiala lui.

Președintele AP insistă că acesta nu este un factor, spunând Reuters: „Cine câștigă, câștigă. Acestea vor fi alegeri democratice.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.