Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mahmoud Abbas va asista la funeraliile lui Shimon Peres

Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, va asista vineri la Ierusalim la funeraliile fostului preşedinte israelian Shimon Peres, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, au anunţat responsabili palestinieni, relatează AFP.

Vezi și: SURSE: Blaga joacă la rupere. Omul impus în conducerea PNL

Mahmoud Abbas nu s-a mai deplasat la Ierusalim pentru o vizită oficială de mulţi ani.

Vizita survine în contextul în care palestinienii şi israelienii au un dialog dificil privind relansarea eforturilor de pace. Mahmoud Abbas şi premierul israelian Benjamin Netanyahu s-au declarat pregătiţi de întrevedere, dar îşi reproşează reciproc că împiedică organizarea unei astfel de întrevederi.

Băsescu o vede pe Kovesi în cătuşe: 'Dragi propagandiști ai anilor 50...'

Abbas, extenuat de ani de negocieri inutile fără nicio perspectivă apropiată de încetare a ocupaţiei israeliene şi de naştere a unui stat independent la care palestinienii aspiră, insistă asupra faptului ca o reluare a efortului de pace să se înscrie într-un cadru internaţional. Netanyahu refuză ceea ce el denunţă drept 'dictatele' internaţionale.

Vezi și: Cioloș anunță că vrea PNL: Îmi doresc ca un guvern liberal să continue ce am început

Peres a fost ultimul supravieţuitor dintre cei trei câştigatori ai Premiului Nobel pentru Pace 1994 răsplătiţi pentru 'eforturile lor în favoarea păcii în Orientul Mijlociu', concretizite cu un an mai înainte prin primul acord de la Oslo. Acesta pus bazele unei autonomiei palestiniene şi oferea o speranţă pentru soluţionarea conflictului acum în mare parte dispărută.

Citește și: Știai asta? 21 de curiozități despre ce ne înconjoară

Premierul isrealian Yitzhak Rabin a fost asasinat în 1995. Liderul palestinian Yasser Arafat nu a asistat la funeraliile acestuia din motive de securitate, dar a vizitat-o pe văduva lui Rabin la Tel-Aviv.Yasser Arafat a decedat în 2004.

Citește și: Donald Trump a comis-o din nou: A numit-o Miss Piggy pe o fostă Miss Universe / VIDEO

Shimon Peres s-a stins din viaţă miercuri dimineaţă în somn, pe patul de spital, la vârsta de 93 de ani, în urma unui accident vascular cerebral suferit pe 13 septembrie, la exact 23 de ani de la semnarea primului acord de la Oslo, care a pus bazele unei autonomii palestiniene şi a oferit o speranţă de reglementare a conflictului, relatează agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.