Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai mulți parlamentari îl acuză de ABUZ DE PUTERE pe Donald Trump, după destituirea ministrului Justiției: 'SUA sunt pe marginea crizei constituţionale'

Donald Trump nebun

Preşedintele american Donald Trump a fost acuzat joi că a adus atingere independenţei judiciare şi libertăţii presei - ”o ameninţare la adresa democraţiei” şi un ”abuz de putere” - destituindu-l pe secretarul său al Justiţiei şi retrăgând acreditatea unui jurnalist, relatează AFP, informează News.ro.

Statele Unite se află ”pe marginea crizei constituţionale”, au denunţat mai mulţi parlamentari democraţi şocaţi de plecarea constrânsă a lui Jeff Sessions, la o zi după alegerile de la jumătate de mandat cu rezultate împărţite.

Aflaţi într-o poziţie puternică, prin noua majoritate în Camera Reprezentanţilor, unii democraţi au agitat ameninţarea unei anchete parlamentare imediat ce vor prelua funcţia, în ianuarie.

Citește și: I-au VĂMUIT judecătorii: 21 de vameși și-au primit CONDAMNĂRILE în dosarul de la DNA

Secretarul Justiţiei Jeff Sessions, în vârstă de 71 de ani, a demisionat ”la cererea” preşedintelui Trump, care nu a scăpat nicio ocazie, de câteva luni, să-l critice în mod public pe loialul său susţinător încă de la bun început, care i-a căzut în dizgraţie după ce s-a recuzat în delicata anchetă rusă.

Donald Trump i-a reproşat că era un secretar ”foarte slab”, incapabil să-l protejeze în această anchetă tentaculară cu privire la amestecul Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, în cadrul căreia o parte vizează o presupusă complicitate între Rusia şi echipa de campanie a miliardarului republican.

Preşedintele, ai cărui mai mulţi foşti colaboratori au fost inculpaţi în acest dosar, denunţă o ”vânătoare de vrăjitoare” ”nedreaptă” şi costisitoare şi şi-a exprimat cu regularitate dorinţa ca investigaţiile procurorului special Robert Mueller să înceteze.

Jeff Sessions este înlocuit, temporar, de şeful său de cabinet, Matthew Whitaker care, înainte să intre în serviciul său, a publicat o tribună în presă prin care a criticat amploarea anchetei ruse.

„MASACRU CU ÎNCETINITORUL”

Democraţii au denunţat un ”abuz de putere”, iar anumite voci din tabăra republicană şi-au exprimat temerea cu privire la faptul că instalarea lui Whitaker ar putea însemna sfârşitul independenţei procurorului Mueller. Senatoarea republicană Susan Collins a catalogat ”imperativ ca Guvernul să nu obstrucţioneze ancheta”.

"Donald Trump a instalat un confident să supervizeze ancheta rusă şi a încălcat o linie roşie menită să protejeze această anchetă”, a denunţat asociaţia progresistă Move On, care îi îndeamnă pe americani să manifsteze, joi, la ora locală 17.00, în întreaga ţară, împotriva ”acestei ameninţări la adresa democraţiei”.

Fostul şef al Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) John Brennan, un critic obişnuit al lui Trump, a apreciat la rândul său că Statele Unite ar putea să se confrunte cu o ”criză constituţională foarte curând”.

Citește și: Situaţie gravă în instanţele din România: Numărul dosarelor mai vechi de 10 ani a explodat

Unii comentatori au făcut o paralelă între această destituire şi ordinul dat în 1973 de către preşedintele Richard Nixon secretarului său al Justiţiei de a-l destitui pe procurorul special însărcinat cu ancheta Watergate.

Secretarul şi numărul său doi au preferat să demisioneze decât să facă ceea ce le cerea, însă Nixon şi-a atins scopul prin ”masacrul de sâmbătă seara”.

Jake Tapper, un jurnalist vedetă la CNN, a apreciat că plecarea constrânsă a lui Jeff Sessions este o repetiţie ”cu încetinitorul şi timp de mai multe luni a acestui masacru”.

„INACCEPTABIL”

Postul de televiziune este foarte critic la adresa lui Donald Trump care, în schimb, îl cataloghează adesea drept ”presă falsă” ("Fake news media").

Casa Albă a suspendat miercuri seara acreditarea unuia dintre jurnaliştii postului, în urma unei altercaţii cu Donald Trump în cursul unei conferinţe de presă.

Reporterul CNN Jim Accosta, angajat într-un schimb dur de replici cu preşedintele, a refuzat să-i dea microfonul unei angajate a Casei Albe, pe care a atins-o în timpul acestui schimb de replici.

”Noi nu vom tolera niciodată ca un reporter să pună mâna pe o tânără femeie”, a comentat ulterior Sarah Sanders, pentru a justifica excluderea jurnalistului.

Citește și: Opoziția iese la atac după acuzațiile DNA: 'Căline, îți dau un sfat prețios - demisionează!'

CNN şi-a exprimat susţinerea faţă de jurnalist şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o ”decizie fără precedent” care constituie, în opinia sa, ”o ameninţare la adresa democraţiei noastre”.

O asociaţie care reprezintă presa prezidenţială a îndemnat Casa Albă să anuleze această sancţiune, ”disproporţionată” şi ”inacceptabilă”.

În iunie, un susţinător al lui Donald Trump i-a sugerat să-i retragă acreditarea lui Jim Accosta, după ce acesta i-a pus din nou întrebări dure magnatului în domeniul imobiliar. ”Dictatorii le retrag acreditările jurnaliştilor, nu democraţiile”, i-a replicat reporterul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.