Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai mult de o mie de obiecte din colecţia Muzeului Metropolitan din New York ar proveni din furturi sau trafic de artă

muzeu

Lucrările furate şi păstrate de Muzeul Metropolitan din New York (Met) nu s-ar număra în zeci, ci în mii. Potrivit unui nou sondaj al Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) publicat luni, prestigiosul muzeu din New York păstrează o mare colecţie de obiecte care au făcut obiectul traficului de artă. Potrivit bilanţului făcut de jurnalişti, care au revizuit întregul catalog de lucrări din muzeu, este vorba de 1.109 proprietăţi, potrivit news.ro.

Dintre aceste obiecte, „peste 150 de piese din colecţia de antichităţi de la Met au trecut prin mâna altor zeci de persoane sau galerii de la care procurorii au confiscat antichităţi furate”, indică ancheta ICIJ, realizată în colaborare cu mai multe ONG-uri şi mass-media, scrie Le Figaro.

Colecţiile anumitor departamente ale muzeului par astfel deosebit de slab documentate şi suspecte, cum ar fi antichităţile din Kashmir şi Nepal. Din cele 250 de obiecte din Kashmir şi Nepal, doar trei obiecte se pot lăuda cu o documentaţie precisă referitoare la provenienţa lor.

În ciuda atenţiei acordate de conducerea MET pentru cercetarea provenienţei, „mai puţin de jumătate” din cele 1.109 lucrări cu traseul problematic ar fi corect. Cu toate acestea, absenţa unui context documentat al plecării obiectelor din ţările lor ridică problema legalităţii exportului acestora, aminteşte ICIJ. Consorţiul mai precizează că 309 articole de pe listă ar fi în continuare expuse în galeriile de la Met.

Muzeul „face toate eforturile pentru a se asigura că toate lucrările care intră în colecţie respectă legile şi politicile stricte în vigoare la momentul achiziţiei”, a spus Met într-un comunicat.

Câteva zeci de piese din Met au fost confiscate în timpul a nouă percheziţii ordonate din 2017 - inclusiv şase în 2022. Lista lucrărilor din muzeu aflate în vizorul autorităţilor, însă, continuă să crească. În martie, cotidianul Indian Express a publicat o listă cu 77 de obiecte păstrate de Met şi trecute în mâinile traficantului de artă Subhash Kapoor, care a fost condamnat la începutul acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.