Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mai multe organizaţii neguvernamentale algeriene au creat un comitet de luptă împotriva torturii şi violenţelor comise în detenţie

www.operationworld.org
algeria

Mai multe organizaţii neguvernamentale algeriene au creat sâmbătă, la Alger, un comitet de luptă împotriva torturii şi violenţelor comise în detenţie, după acuzaţii de viol care au şocat opinia publică din Algeria, relatează AFP.

Mărturia făcută la începutul lui februarie de Walid Nekkiche, un student pro-democraţie în vârstă de 25 de ani, care a declarat că a fost torturat şi agresat sexual de către membri ai serviciilor de securitate, a suscitat indignare şi a determinat Parchetul general algerian să deschidă o anchetă.

În reacţie, mai multe asociaţii au decis să se organizeze pentru a ''se face dreptate'', creând un ''comitet de luptă contra torturii şi condiţiilor de întemniţare inumane pentru deţinuţi în Algeria''.

Această nouă structură reuneşte Comitetul naţional pentru eliberarea deţinuţilor (CNLD), Coordonarea naţională a universitarilor algerieni pentru schimbare şi Colectivul avocaţilor apărării pentru delicte de opinie.

BREAKING O nouă tranșă de vaccin anti-COVID ajunge în România

''Prezentând în faţa magistraţilor ceea ce i s-a întâmplat, Walid Nekkiche a încălcat omerta. El a fost de un curaj exemplar'', au explicat reprezentanţii colectivului antitortură într-o conferinţă de presă la Alger. Trebuie ca ''torţionarii să fie identificaţi şi judecaţi'', au pledat ei.

Walid Nekkiche fusese arestat la finalul lui noiembrie 2019 la Alger în timpul unui marş al studenţilor 'Hirak', mişcarea de contestare antiregim creată în februarie acelaşi an.

El a explicat că a fost ''agresat sexual, fizic şi verbal'' în timpul unui arest în 'centrul Antar', o cazarmă de la periferia Algerului cunoscută ca loc de interogatorii pentru serviciile de securitate.

Potrivit CNLD, peste 70 de persoane se află în prezent întemniţate în Algeria în legătură cu protestele organizate de 'Hirak'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.