DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mai sunt 4 zile până când Sectorul 1 se va scălda în gunoaie. Clotilde Armand e în război cu toată lumea și nu dă semne că vrea un acord

pressone.ro
gunoi gunoaie

Scandalul izbucnit în ultimele luni între Primăria Sectorului 1 și compania Romprest amenință să îngroape străzile din nordul Capitalei în gunoaie. Firma de salubritate amenință că este în pragul insolvenței din cauza facturilor restante, pe care primarul Clotilde Armand refuză să le plătească și de aceea în cursul zilei de ieri a avertizat, printr-o actiune publică de conștientizare, locuitorii Sectorului 1 că din data de 11 februarie a.c. nu va mai ridica gunoaiele.

Vezi și: Copilul ZDROBIT de pământ se află în stare GRAVĂ: 'Este un traumatism cranian grav'

Primarul Armand Clotilde susține că facturile emise de firma Rompres Service sunt nejustificate și refuză să le plătească fără însă să vină și cu probe publice privind justificările ei. De partea lui... operatorul de salubritate susține că neplata nu este deloc justificată și a acceptat Comisia de mediere propusă de Consiliul Local al Sectorului 1. În cadrul discuțiilor a fost decis un plan de acțiune care a fost prezentat în ședința de Consiliu, dar respins de primar fără nici o justificare.

Cum lucrurile par a fi ajuns într-un punct mort, Romprest Service a ieșit public și le-a comunicat cetățenilor că în aceste condiții nu își poate îndeplini sarcinile contractuale. Asta înseamnă munți de gunoaie cu tot ce derivă de aici din punct de vedere al sănătății publice și o mare problemă socială - sute de oameni rămași fără loc de muncă.

În Sectorul 1 există peste 1100 de artere stradale, care măsoară nu mai puțin de 463 de kilometri. Într-o singură săptămână, pe străzile din sector se adună 900 tone de deșeuri, iar gunoiul colectat de la populație în aceeași perioadă depășește 1300 tone.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Istoria conflictului nu este prea lungă - El a fost generat de edilul de la Sectorul 1 împotriva firmei de salubritate care face curățenie în nordul Capitalei de 12 ani a adus compania în pragul falimentului. Totul a început în primele zile de mandat al noului primar: fără nicio avertizare prealabilă, fără să țină seama de poziția Consiliului Local, care este titularul de contract cu Romprest, edilul a tăiat plățile către companie. Toate încercările managementului Romprest de a ajunge la o înțelegere pentru deblocarea situației s-au lovit de refuzul doamnei Armand. După 6 luni în care compania a făcut eforturi importante să își finanțeze activitatea din resurse proprii și să plătească salariile celor 3000 de angajați, situația este grea. Conducerea Romprest spune că nu mai poate asigura serviciile pentru care are contract cu Consiliul Local. O mare parte dintre salariați urmează să fie concediați în perioada următoare, dacă lucrurile nu se rezolvă în cel mai scurt timp. Sunt oameni pe care compania i-a pregătit ani de zile și care cunosc fiecare colț de stradă din zona pe care o au în responsabilitate. Renunțarea la acești angajați și înlocuirea lor cu alții, după o vreme, este un proces foarte costisitor și îndelungat.

Pentru înlocuirea forțată a unei companii de anvergura Romprest din serviciul comunității locale ar trebui parcurse proceduri legale care se întind pe luni de zile, iar pentru a oferi locuitorilor servicii la standardele de astăzi sunt necesare investiții și dotări logistice impresionante, care nu pot fi realizate decât de o firmă de aceleași dimensiuni, inexistentă în momentul de față pe piața românească.

Urmare a faptului că primarul Clotilde Armand nu a dorit sa aibă un dialog cu compania Romprest si din dorinta de a tergiversa plata facturilor restante, a propusă înființarea unei comisii de mediere, condusă de consilierul PNL, Dan Podaru.

După trei întâlniri ale comisiei de mediere, din care fac parte consilieri locali, Romprest a trimis o propunere ce include o reducere temporară a unor programe din cadrul activităţii serviciului delegat, precum şi soluţia de eşalonare a debitului restant. Romprest a acceptat solicitarea viceprimarului USR/PLUS Oliver Păiuşi de eşalonare a debitului restant pentru o perioadă de şase luni, ba chiar a propus o perioadă de 8 luni. Propunerea include o diminuare a bugetului de 39,8 milioane de lei, iar măsurile agreate urmau să facă obiectul unui HCL.

În mod stupefiant, Primăria Sectorului 1 propune un alt HCL, ce nu ţine cont de oferta Romprest, ci include doar propriile condiţii şi termene, pe care operatorul de salubritate nu le va accepta. Ignoră activitatea comisiei de mediere, nu ia în considerare raportul acesteia şi nici demersurile de mediere şi identificare de soluţii în interesul cetăţenilor.

Saptamana trecuta, Consilierii PNL la Primaria sectorului 1 nu au votat proiectul propus de aparatul administrativ al lui Clotilde Armand: „Proiect de hotărâre privind diminuarea temporară a frecvenţelor de intervenţie pentru operaţiunile activităţii de măturat, spălat, stropit şi întreţinere a căilor publice din cadrul serviciului de salubrizare în aria administrativ teritorială a sectorului 1 desfăşurate de Compania Romprest Servicii SA.”

Acest proiect de HCL anulează, practic, toate eforturile din ultimele săptămâni de mediere a situaţiei şi de deblocare a contractului de salubrizare, punând sub semnul întrebării dorinţa autentică a administraţiei Armand de a soluţiona această chestiune.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.