Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Morgenstern, protagonista unei serii de evenimente la Roma

maia_morgenstern

Mai multe evenimente având-o ca protagonistă pe actriţa Maia Morgenstern vor avea loc în perioada 16-19 octombrie la Roma, sub genericul 'Excelenţe româneşti în arta teatrală şi cinematografică - Medalion Maia Morgenstern', informează Accademia di Romania.

Lungmetrajul Balanţa (1992, r. Lucian Pintilie) va fi proiectat joi, 16 octombrie, la Accademia di Romania in Roma, cu subtitrare în limba italiană. Filmul, care o are în distribuţie pe Maia Morgenstern, prezintă povestea unei tinere absolvente care se luptă cu structurile imobile ale societăţii din ultimii ani ai perioadei comuniste.

Vineri, 17 octombrie, va avea loc un dublu-recital al actriţei Maia Morgenstern şi balerinului Valentin Roşca, 'Mic şi-al dracu', construit în jurul poeziilor scrise de scriitorul român de origine evreiască Isaac Lazarovici, cunoscut publicului român sub pseudonimul Ion Pribeagu. Spectacolul a fost regizat de Maia Morgenstern şi are coregrafia semnată de Valentin Roşca.

Piesa de teatru va fi jucată în limba română cu proiecţia traducerii textului în limba italiană.

În a treia zi a evenimentului, sâmbătă, 18 octombrie, va fi pus în scenă spectacolul 'O femeie singură', adaptat după textul lui Dario Fo şi Franca Rame. Este vorba de un pseudo-dialog comico-ironic concentrat în întregime pe viaţa unei femei închise în casă de către soţ, aflată în compania fiului care doarme tot timpul, a cumnatului 'libidinos', a unui voyeurist care o spionează din clădirea de peste drum şi a unui personaj misterios care telefonează în mai multe rânduri şi care nu face decât să mărească confuzia acestui tablou frenetic de 'viaţă cotidiană'. Va fi disponibil, pentru public, rezumatul în limba italiană.

Actriţa Maia Morgenstern se va întâlni duminică, 19 octombrie, cu Comunitatea Evreiască din Roma.

Actriţă româncă de origine evreiască, Maia Morgenstern conduce Teatrul Evreiesc de Stat, TES, din toamna anului 2012. A debutat acum trei decenii, pe scena TES, iar în 1990 - pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, cu rolurile principale din 'Trilogia antică', în regia lui Andrei Şerban. Morgenstern a primit recunoaşterea publicului de cinema din România, cu mult înainte de a fi cunoscută de publicul internaţional, prin rolurile sale din 'Balanţa', 1992, de Lucian Pintilie; 'Privirea lui Ulysse', 1995, de Theodorus Angelopoulos, respectiv 'Patimile lui Christos', 2004, de Mel Gibson.

Performanţa profesională atinsă în cinematografie i-a fost recunoscută prin premii ca Leul de Argint, la Festivalul de Film de la Berlin, 1993, pentru rolul principal din 'Balanţa'; Actriţa şi Femeia Anului 2004, EMMA, din partea Parlamentului European, pentru rolul Maria, din 'Patimile lui Christos'. Uniunea Naţională a Teatrelor din România, UNITER, i-a conferit Maiei Morgenstern titlul de Cea mai Buna Actriţă în 1990, pentru rolul Medeea din "Trilogia antică", şi în 1993, pentru rolul Lola din "Astă-seară, Lola Blau".

Evenimentul 'Excelenţe româneşti în arta teatrală şi cinematografică - Medalion Maia Morgenstern' este organizat de Accademia di Romania în Roma şi Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.