Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu a lansat campania de promovare a referendumului privind aderarea la UE

MAIA SANDU

Președintele Maia Sandu a lansat luni o campanie de promovare a unui viitor referendum privind intenţia Moldovei de a adera la Uniunea Europeană, cerând liderilor civili să militeze pentru sprijin în vederea aderării țării la blocul de 27 de naţiuni. Moldova, o fostă republică sovietică cu 2,6 milioane de locuitori condusă de un guvern pro-european, a solicitat aderarea la UE în 2022 și a primit un proiect de program privind negocierile de aderare, împreună cu Ucraina vecină.

Relațiile țării cu Rusia au devenit tensionate după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, acţiune pe care autorităţile de la Chișinăul au condamnat-o cu fermitate. Dna Sandu a anunțat în decembrie planul de a organiza la sfârşitul anului acestuia un referendum cu privire la aderarea la UE. Președintele, care va încerca să obţină al doilea mandat la alegerile de la sfârșitul anului 2024, a declarat într-o conferință de presă că Moldova are o oportunitate istorică de a avansa către aderare. Referendumul are ca obiectiv includerea în Constituţie a ambițiilor europene ale Republicii Moldova, aşa încât cererea de aderare să nu fie retrasă de viitoarele guverne.

"Statele membre ale Uniunii Europene sunt mai deschise ca oricând, avem voința politică necesară pentru acest pas, iar cetățenii noștri vor să facă parte din UE", a spus Maia Sandu. Referendumul ar împiedicarea stagnarea sau inversarea cursului pro-european al Moldovei după schimbarea puterii, a adăugat ea. "Acest lucru trebuie reconfirmat și scris în Constituție, pentru ca vocea poporului privind această direcție de dezvoltare să fie obligatorie pentru clasa politică, indiferent cine se va afla la guvernare".

Referendumul ar putea avea loc în octombrie, a spus dna Sandu, deși parlamentul va stabili data. Nu este clar încă dacă Curtea Constituțională va permite ca referendumul să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.