Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu a semnat - Partidul interzis la alegerile din Republica Moldova

zdg.md
maia sandu semnatura aderare

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat miercuri modificările propuse şi votate, în aceeaşi zi, de partidul de guvernare Acţiune şi Solidaritate (PAS) la Codul electoral, care interzic membrilor fostului Partid "ŞOR" să candideze în alegerile locale din 5 noiembrie, potrivit EFE şi Newsmaker.

Decretul a fost publicat miercuri pe site-ul preşedinţiei de la Chişinău, la scurt timp după ce parlamentul, convocat de urgenţă de preşedintele său, Igor Grosu, a aprobat aceste modificări.

Varianta modificată a Codului Electoral interzice participarea a circa 70 de reprezentanţi ai formaţiunii politice "ŞOR", scoasă în afara legii, la alegerile locale din 5 noiembrie, în cadrul cărora urmează să fie aleşi 898 de primari şi 11 058 de consilieri locali, dintre care 9. 972 săteşti (comunali), orăşeneşti şi 1. 086 raionali/municipali, conform paginii web a Comisiei Centrale Electorale din Chişinău.

De asemenea, sunt vizate persoanele care fac obiectul "sancţiunilor internaţionale citate de Curtea Constituţională în decizia prin care a declarat partidul politic ŞOR neconstituţional".

Lista finală a politicienilor care vor fi afectaţi de această măsură ar trebui să fie întocmită până săptămâna viitoare de către Inspectoratul Naţional de Poliţie, Centrul Naţional Anticorupţie şi Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova pentru a fi aprobată de către Comisia Electorală Centrală a ţării.

Decretul promulgat de Maia Sandu urmăreşte să contracareze decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, adoptată la 3 octombrie, care a deschis posibilitatea participării la alegeri a candidaţilor apropiaţi Partidului "ŞOR", ca urmare a contestaţiei depuse de proruşi împotriva modificării anterioare a Codului Electoral, notează EFE.

Amendamentul contestat fusese adoptat anterior de parlamentul moldovean şi prevedea interzicerea persoanelor vizate să candideze în alegeri pe o perioadă de cinci ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.