Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu, acuzată de socialiști că încearcă să-i forţeze pe trei miniştri demisionari să rămână în funcţii (presă)

hotnews.ro
Maia Sandu

Socialiştii fostului preşedinte Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu, actualul preşedinte al Republicii Moldova, că încearcă 'să forţeze' trei miniştri care şi-au anunţat plecarea din guvern împreună cu premierul Ion Chicu să rămână în funcţii, după ce aceasta nu a emis decretul privind demisia celor trei, conform Jurnal.md şi Ziarului de Gardă.

Ministrul justiţiei demisionar sugerează chiar că Maia Sandu ar putea fi dată în judecată pentru 'constrângere la muncă forţată'. De partea cealaltă, consilierul preşedintelui în domeniul justiţiei, Olesea Stamate, a declarat că Maia Sandu nu a încălcat nicio lege, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Situație dificilă pentru fostul ministru PNL al Mediului, Costel Alexe: Procurorii DNA cer urmărirea acestuia pentru luare de mită .

Într-un material postat pe site-ul oficial al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) se arată că deputatul socialist Bogdan Ţîrdea a publicat o scrisoare trimisă de Maia Sandu premierului Ion Chicu în ziua de 31 decembrie 2020 prin care ar încerca 'să-i forţeze cei trei miniştri care au plecat împreună cu Ion Chicu - Viorica Dumbrăveanu, Serghei Puşcuţă şi Anatol Usatîi - să rămână la guvernare până la învestirea unui nou cabinet de miniştri'.

La scurt timp, ministrul justiţiei, Fadei Ngacevschi, a postat un mesaj pe Facebook în care nu a vizat-o direct pe Maia Sandu, dar a citat din Codul Penal articolul care pedepseşte 'munca forţată'.

Expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu susţine că 'nota informativă a preşedintelui Maia Sandu este absolut corectă' şi că cei trei miniştri ar fi putut să renunţe efectiv la funcţie în cazul în care Ion Chicu nu şi-ar fi dat demisia. În cazul în care a demisionat întregul guvern, miniştrii trebuie să-şi exercite atribuţiile până la numirea unui nou executiv, consideră Osmochescu.

'Atunci când demisionează întregul guvern, el rămâne conform articolului 103 din Constituţiei în exercitarea funcţiei, dar numai de administrare a treburilor publice şi le exercită până la depunerea jurământului de către noul executiv', susţine acesta.

'Din momentul în care Ion Chicu a declarat că guvernul condus de el demisionează, întreg cabinetul de miniştri a demisionat. După lege, el trebuie să-şi exercite interimatul până la depunerea jurământului de către membrii noului guvern (...). Fără să reducem situaţia la absurd, haideţi să ne gândim ce s-ar întâmpla dacă toţi miniştrii dintr-un guvern demisionar ar refuza să-şi exercite interimatul? Probabil legiuitorul a prevăzut această posibilitate doar pentru premier astfel încât să asigure buna administrare a treburilor publice până la numirea noului guvern', a explicat Olesea Stamate, consiliera Maiei Sandu în domeniul justiţiei.

Serviciul de presă al guvernului a comunicat pentru Jurnal.md că cei trei miniştri demisionari nu s-au prezentat luni la locul lor de muncă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.