Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Maia Sandu cere ajutorul Uniunii Europene: 'Domnule comisar, crizele cu care se confruntă țara noastră ne afectează profund'

Președinția Republicii Moldova
maia sandu

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu cere ajutorul Uniunii Europene în contextul situației energetice dificile din R. Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de șefa statului, în cadrul unei conferințe de presă, după discuția cu Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, conform deschide.md.

Maia Sandu a remarcat faptul că „R. Moldova este, în continuare, țara cea mai vulnerabilă din punct de vedere energetic pe continentul UE”. „Eforturile noastre de diversificare și eficiență energetică pe care le-am pornit anul trecut și le continuăm în acest an vor aduce rezultate palpabile doar pe termen mediu, dar astăzi avem nevoie de sprijin”, a subliniat președintele.

Președintele a precizat că statul se confruntă astăzi cu riscuri mari în sectorul energetic, de furnizare gazelor și curentului electric. „Prețurile la resursele energetice sunt în continuare foarte volatile și mari. Problema energetică este acum una existențială pentru țara noastră. Guvernul trebuie să intervină nu doar pentru a asigura țara cu resurse energetice, dar și pentru a oferi oamenilor compensarea diferențelor mari de preț. Guvernul a creat fondul de reducere a vulnerabilității energetice care conține un mecanism țintit pentru compensarea cheltuielilor la energie pentru cetățenii cu venituri mici, dar necesitatea de finanțare pentru acest fond crește odată cu creșterea prețului de achiziție a resurselor energetice”.

Pentru a menține un echilibru în buget, pentru a face față scumpirilor și compensarea prețurilor, R. Moldova are nevoie de sprijin din partea UE, a subliniat președintele, adresându-se comisarului UE.

„Domnule comisar, crizele cu care se confruntă țara noastră ne afectează profund. Prețurile exorbitante la energie au ridicat inflația la un nivel de 35%. Întreruperile în lanțurile logistice cauzate de război și pierderea unor piețe de desfacere afectează grav producătorii noștri. Presiunile pe buget sunt în creștere. Avem nevoie de sprijin financiar pentru a echilibra bugetul pentru anul viitor”, a spus Maia Sandu.

În context, președintele și-a exprimat recunoștința față de UE pentru liberalizarea temporară a comerțului pentru 7 produse agricole moldovenești pe piața UE, liberalizarea transportului UE de mărfuri, dar și sprijinul oferit prin Facilitatea Europeană pentru Pace.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.